100WEEKS – Temporary cash for permanent change – update

Het gaat goed met de vrouwen en hun families, die 100WEEKS in Rwanda steunt door wekelijks een klein geldbedrag over te maken. Hierbij een update na de eerste 23 weken!

100WEEKS-update

Het gaat goed met de vrouwen en hun families, die 100WEEKS in Rwanda steunt door wekelijks een klein geldbedrag over te maken, zegt Theo Heutinck, hun ervaring kan bijdragen aan een betere onderbouwing van de haalbaarheid van een basisinkomen. Hierbij een update na de eerste 23 weken!

In het voorjaar van 2018 berichtte de Vereniging Basisinkomen uitgebreid over de oprichting en werkzaamheden van 100WEEKS. Het doel van de organisatie is armoedebestrijding in ontwikkelingslanden door geld te geven zonder daaraan voorwaarden te verbinden via ‘mobile money’ (gelddistributie door middel van een mobiele telefoon). Hieronder een update over het project in Rwanda. De vrouwen hebben gedurende 23 weken elke week acht euro overgemaakt gekregen. Het team in Rwanda heeft met ze gebeld om te vragen hoe dit hun levens heeft veranderd. Naar aanleiding van die gesprekken is deze update samengesteld.

Vrouwen slapen beter
Vooral geestelijk heeft het 100WEEKS-programma een enorme impact gehad. De vrouwen hebben minder zorgen. 70% van de vrouwen geeft aan hierdoor beter te slapen dan bij de start van hun 100 weken.

Ze eten goed en zijn nu verzekerd
Verder zorgen de vrouwen ook beter voor zichzelf en hun gezin. Voor het programma begon had slechts 80% van de vrouwen een ziektekostenverzekering. Inmiddels hebben alle vrouwen zich verzekerd. Ook is er een kleine stijging in het aantal vrouwen dat toegang heeft tot schoon drinkwater (van 65 tot 75%) en kunnen alle vrouwen nu elke dag meer dan één maaltijd op tafel zetten. (Dit lukte eerder slechts twee derde.)

Dit is nog maar het begin
De vrouwen staan aan het begin van hun 100 weken. De teams zien meestal dat deelnemers aan het 100WEEKS-programma eerst zorgen dat ze de basis op orde hebben: eten, een dak boven hun hoofd en de kinderen naar school. Daarna gaan ze investeren in hun toekomst. Ze schaffen bijvoorbeeld vee aan, zodat ze van inkomsten verzekerd blijven nadat het 100WEEKS-programma is afgelopen.

Iedere donateur in Nederland, die het project in Rwanda steunt, ontving onlangs van één van de oprichters, Gitte Büch, het hiernaast afgebeelde grafische overzicht van de ontwikkelingen met foto’s van alle deelnemende vrouwen.

10 november 2018

Foto: 100WEEKS