19-25 september: 4e Internationale week van het Basisinkomen

Hier een vertaling en bewerking van de nieuwsbrief van het Keulse Initiatief voor een basisinkomen van september 2011

Beste leden en belangstellenden van “Kölner Initiative Grundeinkommen e.V”,

Ter gelegenheid van de 4e Internationale Week van het basisinkomen die plaats vindt van 19e tot 25 september 2011, willen wij u een overzicht geven an de komende evenementen in Keulen

 • Vrijdag 16 September, 20:00 uur
  Allerweltshaus Keulen
  Basisinkomen als een project van de wereldwijde herverdeling?
  Lezing en discussie met Werner Raetz – Kan een onvoorwaardelijk basisinkomen voor allen maatschappelijke participatie herstellen? Mogelijk zelfs in een mondiale context?
 • 19e tot 25 September, 10-18 uur
  Wallrafplatz Keulen
  Bijeenkomst tijdens het vierde Internationale Week van het basisinkomen
  Net als vorig jaar, zal het “Kölner Initiative Grundeinkommen e.V” gedurende de gehele duur van de week van het basisinkomen zijn vertegenwoordigd op de Keulse Wallrafplatz (bij Dom van Keulen en WDR radio station).
 • Woensdag 21 September, 19:00 uur
  Bürgerzentrum Alte Feuerwache e.V
  Een onvoorwaardelijk basisinkomen uit het oogpunt van een vakbond ”
  Zelfs in de vakbonden is  het onvoorwaardelijk basisinkomen (BGE/OBI) op een onderwerp waar vaker over gesproken wordt. Toch is het net als de partij Die Linke zeer omstreden. Wat zijn de redenen om een BGE weigeren en wat zijn de redenen hiervoor?
 • Donderdag 22 September, 19:00 uur
  Allerweltshaus Keulen
  Screening voor het basisinkomen
  Op de 4e Internationale Week van de basisinkomen zal het Keulse Initiatief twee bijzondere documentaires over het basisinkomen, ieder vanuit hun eigen perspectief, nader belichten.
 • 23e September tot en met 14 Oktober
  Opening Tentoonstelling : “Jij bent de reden voor een inkomen”
  Het Keulse Initiatief basisinkomen kijkt uit naar een ander hoogtepunt. Tijdens de vierde Internationale Week van het basisinkomen vindt op 23 September 2011 vanaf 18 uur een vernissage van een tentoonstelling van strips van Georg von Westphalen plaats. In “Kulturcafé Lichtung”  zullen tot 14 oktober 2011 zijn werken rond het onvoorwaardelijk basisinkomen te zien zijn. Momenteel zijn we bezig aan vooraanstaande vertegenwoordigers uit de politiek en de cultuur om aan te moedigen in deze periode samen met u tot een uitwisseling op het vlak van een basisinkomen te komen (meer informatie later).
 • Maandag 26 September, 19.30 uur
  Melanchthon Academy
  “Ecologische basisinkomen in de landhervorming”
  Lezing door Alwine Schreiber Martens – Reeds in de 19e Eeuw werd door de sociale hervormer Henry George het opleggen van een belasting op de waarde van de bodem voorgesteld. Net zoals de landbelasting  een stimulans is voor economisch gebruik van het land en ingaat tegen de grondspeculatie, zouden belastingen kunnen worden geheven op het gebruik van andere natuurlijke hulpbronnen zoals water, atmosfeer en ander natuurlijke rijkdommen. Met een per capita distributie van deze eco-belasting kan op termijn gezorgd worden voor de financiering van een basisinkomen voor de burgers. Discussie met het “Kölner Initiative Grundeinkommen e.V”
 • Donderdag 29 September, 19:00 uur
  Cafe Centraal:
  “basisinkomen vanuit een mondiaal perspectief”
  De Amerikaanse docent Karl Widerquist, die op dit moment door Duitsland tourt voorafgaand aan het14e Basisinkomen Congres als onze gast in Keulen  een (Engelse) lezing houden in Cafe Central.

Voor nieuws over basisinkomen of over de huidige promoties, kunt u zich abonneren de  mailinglijst van “Kölner Initiative Grundeinkommen e.V.” Daarnaast kunt u ons volgen in de volgende sociale netwerken: Twitter, Facebook en YouTube.