5 minuten douchen………..wat een belediging!

Willem ergert zich groen en geel aan de reclamespots van de overheid. 5 minuten douchen, verwarming niet hoger dan 19 graden etc.
Ook aan de tip van de gemeente om de energie toeslag op een spaarrekening te zetten. Alsof er geen achterstallige rekeningen zijn.
Zet liever de knop om naar een basisinkomen.

Willem, Willem………wat is dit nu weer voor een titel.
Oké, dit vereist wel enige uitleg voor de wereld waar het vóór de energiecrisis nog “goed” mee ging.

Zoals de lezer weet zit ik in een wereld waar het vóór de energie crisis, vóór de torenhoge inflatie crisis, vóór de Corona crisis, ook al niet goed ging. Met een inkomen van 70% van het minimumloon doe je niet veel.
Ik erger me zich groen en geel aan de reclamespots van de overheid. 5 minuten douchen, verwarming niet hoger dan 19 graden, verwarming uit als je niet thuis bent, trek een warme trui aan, stekkers uit stand-by apparaten, thuis werken, zuinig zijn met energie, beter voor de portemonnee en beter voor het milieu. En we gaan Poetins oorlogskas toch niet sponsoren?

Inmiddels praten we al over 1,5 miljoen mensen die hun rekeningen niet meer kunnen betalen. Die douchen allang niet langer dan 5 minuten, die zitten al jaren met een dekentje op de bank, die staan niet in de lange wachtrijen op Schiphol, die lopen in de winter niet in een T-shirt, die vind je niet op een verwarmt terras buiten ……….. enz.

Ik schrijf heel vaak over arm en rijker, over leefwereld en systeemwereld, over ………… onzin. Die reclamespots over energie zuinig zijn, ervaar ik als beledigend. Hopen dat de lezer dit begrijpt. Als je arm bent of zelfs in armoede leeft, zijn al die reclamespots over lease auto’s vanaf “slechts” € 350 per maand ……… beledigend. Natuurlijk kan je dat niet verbieden, maar ik hoop op een beetje inzicht/inleving in zijn leefwereld en van nog 1,5 miljoen mensen.

Even nog een ergernisje van mij afschrijven. De miljarden die over de balk gegooid worden door de overheid. De theoretische oplossingen, verzonnen van achter een bureau. In de Corona crisis hebben we meer dan 100 miljard aan maatregelen uitgegeven……….de helft daarvan is toen op spaarrekeningen terecht gekomen!!! Niet op mijn spaarrekening, niet op de spaarrekeningen van die 1,5 miljoen armen.

Willem heeft een keertje “geluk” …… € 800 energie toeslag, daar bovenop € 500 energie toeslag, deze maand € 190 energie toeslag en volgende maand nog een keertje. Ik voel me rijk, want de eindafrekening energie nota volgt pas over 3 maanden. Ik kreeg van de gemeente een brief met de “tip” de energie toeslag op een spaarrekening te zetten.
Dus niet! Ik heb hiervan achterstallige betalingen gedaan. Dat geeft even rust in het hoofd en scheelt heel veel brieven in de brievenbus!

Wat is nu de praktijk van de theorie? Een gezin met 2 kleine kinderen doet precies hetzelfde als ik ….. rekeningen betalen. En …… als er geld overblijft: “kinderen, papa en mama hebben een verrassing,……….we gaan met z’n allen naar de Efteling.” Die kinderlachjes zijn meer waard dan de komende energienota.

Even tussendoor. Ik hoorde “in gesprek met de minister-president”, dat ook Rutte zijn € 190 energie toeslag heeft ontvangen. Deze heeft hij per direct door gestort voor de Stichting egelopvang Den Haag. “Ik heb het niet nodig met mijn salaris en ik vind het een leuk doel.”
Prima……..maar, weer even de calculator erbij. Stel dat de helft van de Nederlandse huishoudens die € 190 helemaal niet nodig hebben. Voor hun is dat een fooi. Dus 5 miljoen x € 190 x 2 = 1,9 miljard!!! Als je dat bedrag besteedt aan de 1,5 miljoen armen is dat bijna € 1.300 per gezin. Volgens Willem alweer het bewijs dat de hoogopgeleide theoretische beleidsmakers ver af staan van de werkelijke leefwereld.

Simpele Willem, hoe had jij dan die energiecompensatie opgelost? HAD………is verleden tijd. Misschien had ik de maatschappij wel een paar miljard kunnen besparen!  Daar komt ie:

We maken even onderscheidt tussen de particuliere energienota en die van het bedrijfsleven/MKB. We stellen dat de energienota niet hoger mag zijn dan 10% van het bruto inkomen, mag ook 12% zijn. Zodra de eindafrekening binnen is wordt deze samen met de jaaropgave verstuurd naar bureau X (s.v.p. geen Belastingdienst, UWV of gemeenten). Bureau X berekend het verschil en maakt deze rechtstreeks over naar het energiebedrijf. Natuurlijk moet het energiebedrijf de kosten van bureau X betalen. Stel nu dat een arm werkend gezin normaal € 175 (10%) van het inkomen kwijt is aan energie. Nu krijgen ze een eindafrekening van € 2.000 bij-te-betalen. Dit bedrag wordt rechtstreeks betaald aan het energie bedrijf. De eigenaar van een bungalow met zwembad en een inkomen van een ton zou een normaal verbruik moeten hebben van € 10.000 per jaar……..zolang hij/zij daar onder zit krijgt men niets.

Maar….dan kunnen energiebedrijven de hoofdprijs rekenen? Nee. We hebben onze mond toch altijd vol over transparantie? Nou, laten energiebedrijven maar even laten zien hoe zij aan hun prijs komen. Is daar twijfel over, “gewoon” aan de hoogste boom……..prijzen openbaar maken.

Alvorens de energietoeslagen op mijn bankrekening gestort werden schreef ik al het verhaal: Energiearmoede bestreden met theoretische onzin!

Drie-kwart van onze huidige problemen kunnen oplossen met een basisinkomen

Tijdens dit schrijven de radio reclamespot: zet ook die knop om. Die spot gaat over energie besparen. Maar zet ook die knop om, kan je ook breder trekken. Zet ook die knop om tussen leefwereld en systeemwereld, zet ook die knop om tussen theorie en praktijk, zet ook die knop om tussen arm en rijker, en natuurlijk zet ook die knop om naar een basisinkomen. In alle Willem verhalen is dé oplossing het basisinkomen.
Oók de energie crisis, óók de werkende armen, óók de kloof tussen arm en rijk, óók macht en tegenmacht, óók de toeslagen affaire, óók het uitkeringen circus, óók ………..
Lees de Willem verhalen nog maar eens terug. Willem is er van overtuigd dat we drie-kwart van onze huidige problemen kunnen oplossen met een basisinkomen.
Maar verandering, totale systeemveranderingen komen nooit vanaf boven, altijd vanuit de onderkant van de maatschappij, vanuit de werkvloer, vanuit de leefwereld. Dus,  zet ook die knop om naar een basisinkomen.
Helaas, dat komt niet vanuit de politiek, niet vanuit vakbonden, niet vanuit het ambtelijk apparaat, niet vanuit Sociale Diensten, niet vanuit de werkgevers, niet vanuit goede doelen organisaties, niet vanuit de theoretisch opgeleiden, niet van achter het bureau, enz.
Maar … zet die knop om!

Willem de Graaff, december 2022
Afbeelding douche van Ken Boyd via Pixabay

TIP1.
Willem gaat zo even naar de winkel……..thermo ondergoed kopen. Niet voor buitenwerken……….nee, kijken of we de kachel nóg een graadje lager kunnen zetten!
TIP2.
Mocht u het verhaal van de échte leefwereld van de energie crisis via een andere bron willen leren kennen, kijk even naar deze uitzending van het EO programma CRUX.