Aandacht voor Basisinkomen in Corona tijden

De Amerikaanse regering geeft iedere Amerikaan $ 1.200 dollar eenmalig als een nood basisinkomen.
Ook in Nederland wordt de roep om basisinkomen in te voeren steeds luider.
We zijn er nog niet, maar de druk wordt steeds groter.

Honderdduizenden mensen belanden door de intelligente lockdown op straat. Veel zelfstandigen zitten in een klap zonder inkomen, net als flexkrachten waarvoor geen werk meer is. In de VS gaat  het om vele miljoenen mensen.

De nood is zo hoog dat de Amerikaanse regering (Republikeinen en Democraten gezamenlijk) iedere Amerikaan $ 1.200 dollar  geeft als een nood basisinkomen. Alleen de rijke Amerikanen krijgen het niet.  Zes procent van de Amerikanen staat nu positiever tegenover basisinkomen dan voor de corona crisis. Het dagblad van de het kapitalisme The Financial Times bepleit in een hoofdredactioneel commentaar invoering van basisinkomen en het belasten van vermogen! “Policies until recently considered eccentric, such as basic income and wealth taxes, will have to be in the mix”.

Ook in Nederland wordt de roep om basisinkomen in te voeren steeds luider. De voorman van MKB Brandstof Martin Schuurman haalde de media met zijn pleidooi voor een basisinkomen van € 1.000  per maand voor alle zelfstandigen zonder personeel in Nederland! Ook vele andere belangverenigingen voor ZZP’ers roepen om financiële tegemoetkomingen. Waarom krijgt alleen een deel van de ZZP’ers een tijdelijke tegemoetkoming? Annemarie van Gaal bepleit in de Telegraaf een matras van € 1.000 voor iedereen in Nederland.

Geestelijk leiders als de paus spreken zich uit. In zijn paastoespraak zei paus Franciscus: “Dit is misschien de tijd voor een universeel basisloon, dat de nobele en essentiële taken waardeert en waardigheid geeft”  “Het zou er voor zorgen en dat het menselijke en christelijke ideaal bereikt wordt, dat werkers rechten hebben.”

Er zijn meerdere petities en open brieven te vinden op onze website, waaronder mijn brief aan de premier: Rutte moet noodbasisinkomen invoeren om als groot staatsman de boeken in te gaan, die in Dagblad Trouw is gepubliceerd.
Het draagvlak voor een basisinkomen voor iedereen neemt toe. Op Twitter en Facebook wordt veel gepleit voor basisinkomen in plaats van die verschillende steunregelingen die nu bedacht zijn .
Mensen melden zich spontaan aan bij onze vereniging, dat ze willen mee helpen om het basisinkomen in te voeren. Journalisten van Trouw en de Stentor bellen op.
Binnen GroenLinks, D66, PvdA en zelfs in de VVD roeren groepen zich dat basisinkomen nu eindelijk in het verkiezingsprogramma moet komen. We zijn er nog niet, maar de druk wordt steeds groter.

Alexander de Roo, voorzitter VBi, 14 april 2020
Afbeelding van PIRO4D via Pixabay