Actiebijeenkomst Noord-Duitsland: Flensburg gaat voor basisinkomen.

Op de onlangs in Hamburg gehouden bijeenkomst van onze Duitse zusterorganisatie Netzwerk Grundeinkommen[1] hebben 50 activisten uit Noord Duitsland acte de presence gegeven[2]. Simone Lange de SPD burgemeester van Flensburg vertelde van haar inzet om in Flensburg een breed experiment met basisinkomen van de grond te krijgen[3]. Haar gemeenteraad heeft ze mee, maar de benodige 60 miljoen euro voor het vierjarige experiment nog niet. Daarom organiseert ze eerst een internationaal congres in oktober om over de experimenten in andere landen te berichten.

De activisten zijn behalve voor het basisinkomen ook actief in de vakbeweging, SPD, die Linke ( een soort SP) en in die Gruenen. De discussies gaan moeizaam. Het arbeidsethos is nog sterk in Duitsland en er was niet een grote nationale discussie in de jarentachtig en negentig zoals in Nederland. Ondergetekende vertelde over de experimenten in Nederland.

Op de bijeenkomst vertelde Alexander de Roo (voorzitter Vereniging Basisinkomen, oud europarlementarier en GroenLinks lid) dat het tweeeneenhalf jaar geduurd heeft voordat de Tweede Kamer (behalve VVD en PVV) de regering opdrachf gaf om de experimenten mogelijk te maken. Ook vermeldde hij dat in het concept regeringsprogramma van VVD, CDA, D66 en GroenLinks stond dat alle gemeenten de vrijheid zouden krijgen om te experimenteren…, maar zoals bekend is deze coalitie niet tot stand gekomen.

Onze zusterorganisatie groeit langzaam en heeft nu 5.000 directe leden. Tevens hebben 130 organisaties zich aangesloten bij het Netzwerk grundeinkommen.