Wanneer:
17 januari 2018 hele dag
2018-01-17T00:00:00+01:00
2018-01-18T00:00:00+01:00
Waar:
De Nieuwe Liefde
Da Costakade 102
1053 WP Amsterdam
Contact:

Woensdag 17 januari 2018 gaan wetenschappers, bijstandsgerechtigden, ambtenaren, wethouders en andere betrokkenen met elkaar in gesprek over de toekomst van de bijstand. Voor veel mensen in de bijstand ligt regulier betaald werk niet meteen in het verschiet en misschien wel nooit. Toch is het van belang dat iedereen volwaardig meedoet in de samenleving en het gevoel heeft ertoe te doen, ook als dat niet via werk kan.
Centrale vragen
Hoe stimuleren we participatie en wat is de rol van de bijstand daarbij? Is participatie een acceptabel einddoel voor bijstandsgerechtigden en welke vormen van participatie geven het gevoel volwaardig mee te doen? Hoe doen ze dat in het buitenland en wat zegt de wetenschappelijke literatuur? Welke scenario’s zien de wethouders voor de toekomst van de bijstand?
Deze vragen staan centraal op de bijeenkomst die door de gemeente Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Leeuwarden en Tilburg wordt georganiseerd. Centraal staat het vergelijkend onderzoek dat in opdracht van de gemeente Amsterdam is uitgevoerd door Monique Kremer (Bijzonder Hoogleraar Actief Burgerschap) en het Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken. Zij onderzochten de aanpak van deze gemeenten om mensen met weinig perspectief op werk te activeren. Maar keken ook naar internationale ervaringen en de wetenschappelijke literatuur over wat voor participatie voor wie wenselijk is.
Programma
De bijeenkomst bestaat uit twee delen:
In het middaggedeelte presenteert Monique Kremer de resultaten van het onderzoek. In deelsessies kunnen deelnemers met elkaar in gesprek over de drie onderdelen van het vergelijkend onderzoek: internationaal, gemeentelijk, wetenschappelijk. Het middaggedeelte wordt afgesloten met drie scenario’s voor de toekomst van de bijstand.
In het avondgedeelte gaan de wethouders Werk en Inkomen van Amsterdam, Rotterdam (o.v.b.), Utrecht, Tilburg en Leeuwarden o.l.v. Marcel Ham (hoofdredacteur Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken) met elkaar in gesprek over de toekomst van de bijstand. Wordt de bijstand een basisinkomen of een basisbaan? Of gaat het om basisbegeleiding? Wat kunnen we verwachten van aandacht als medicijn? Wat kunnen gemeenten mensen in de bijstand bieden?
AANMELDEN
Bijeenkomst 17 januari 2018
De Nieuwe Liefde, Da Costakade 102, 1053 WP Amsterdam
Download hier het dossier uit het Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken.
 
Adviezen op het spreekuur van de Bijstandsbond zijn gratis, maar u kunt lid worden voor 17 euro per jaar. Meer of minder mag ook. U kunt met een overschrijvingskaart of via internetbankieren storten op rekening IBAN NL22 INGB 0004 5548 41 t.n.v. Vereniging Bijstandsbond Amsterdam te Amsterdam. Het spreekuur is op dinsdag en donderdag om 11.00 uur tot 16.00 uur, en vanaf 13.00 uur is een advocaat van VHM advocaten aanwezig. http://vhmadvocaten.nl/ De Bijstandsbond heeft een gratis berichtenlijst waarop berichten worden gestuurd over nieuws mbt uitkeringen en activiteiten van de Bijstandsbond. U kunt zich op de lijst inschrijven via: De toekomst van de bijstand (aanklikken).
U krijgt dan een email die u met een klik kunt terugsturen
Met vriendelijke groeten,
Maaike Zorgman
bestuurder FNV Uitkeringsgerechtigden


Reacties

De toekomst van de bijstand – Amsterdam — Geen reacties

Geef een reactie