Wanneer:
26 november 2018 @ 19:00 – 22:00
2018-11-26T19:00:00+01:00
2018-11-26T22:00:00+01:00
Waar:
Centrale bibliotheek
Oudegracht 167
3511 AL Utrecht
Nederland

De discussie over het basisinkomen loopt al jaren, zij kent veel voorstanders, maar ook veel critici. Hoe staan we er nu voor? Gaat het basisinkomen er ooit komen en zo ja, in welke vorm?
In Nederland zette historicus Rutger Bregman, schrijver van ‘Gratis geld voor iedereen’ het onderwerp op de politieke agenda. Een aantal Nederlandse steden kondigden experimenten aan. Ook wereldwijd lopen er projecten, de ene meer succesvol dan de ander. Want we zien ook dat onderzoek vroegtijdig wordt stopgezet door politici. En de burgers van Zwitserland stemden tegen de invoer van het basisinkomen.
Is het nog te vroeg voor het basisinkomen? Hebben we massaal koudwatervrees? In 2016 maakte VPRO Tegenlicht al een kosten-batenanalyse met de econoom Marcel Canoy. Nog steeds pleiten verschillende filosofen, economen en ingenieurs dat basisinkomen hét middel is om grote maatschappelijke problemen aan te pakken. Het zou een antwoord kunnen zijn op stagnerende middeninkomens, de groeiende kloof tussen arm en rijk en de robotrevolutie.
Na een aanvankelijk enthousiaste start met experimenten is de vraag: hoe nu verder? Rutger Bregman vindt het de hoogste tijd om echt werk te maken van het basisinkomen. Hij vindt dat het vaak onterecht gezien wordt als een socialistische proefballon, en wil het begrip basisinkomen veranderen in taal van deze tijd: burgerdividend of durfkapitaal voor gewone mensen. Zodat het niet meer gezien wordt als een aalmoes van de overheid, maar als een burgerrecht.
Tijdens onze Meetup gaan we met enkele experts en beleidsmakers in gesprek over de waarde van het basisinkomen in de 21e eeuw. Hoe staat het er nu voor? Hoe zien de lopende experimenten eruit en wat zijn daarvan de resultaten? En wat kan de impact zijn van dit radicale idee? Vind je dat het basisinkomen verder geïntroduceerd moet worden in onze maatschappij, en zo ja, hoe? Wil je hierover ook meepraten, kom naar onze Meetup!
Wil je graag meedoen? Klik dan hier om je aan te melden voor deze en/of andere Meetup avonden
Tickets: https://www.bibliotheekutrecht.nl/actueel/tegenlicht-meet-ups.html.


Reacties

Ons basisinkomen, volgens Rutger Bregman – meetup Utrecht — Geen reacties

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: