Wanneer:
30 januari 2017 @ 20:00 – 22:00
2017-01-30T20:00:00+01:00
2017-01-30T22:00:00+01:00
Waar:
Het Kruispunt
Beatrixstraat 13
9541 CC Vlagtwedde
Nederland

Wat is het basisinkomen? Steeds vaker wordt er zowel in ons land als elders op de wereld gesproken en geschreven over het basisinkomen. Er worden debatten gevoerd maar ook experimenten gedaan.
Velen zijn het er over eens: ons stelsel van sociale zekerheid voldoet niet meer: voedsel-banken in één van de rijkste landen van de wereld zijn niet acceptabel. Streven we naar verbeteringen of naar een heel andere opbouw van de manier waarop we willen samenleven. Grote denkers, politici, economen, kunstenaars en zelfs succesvolle ondernemers zeggen al sinds eeuwen dat voor een menswaardige samenleving de eigendomsverhoudingen drastisch moeten veranderen. Maar geen politicus waagt het om zoiets fundamenteel aan de orde te stellen. Daarom zullen we als burgers samen de wens moeten uitspreken dat we een wereld willen waarin ieder het recht heeft van een dak boven het hoofd, voedsel, kleding en de mogelijkheid om te kunnen bijdragen aan de samenleving.

Spreker Willem Gielingh, vice-voorzitter Vereniging Basisinkomen.
Voorzitter Meidert Schollema, voormalig burgemeester van Pekela.

Dat klinkt mooi, maar moet niet ieder werken voor zijn brood en waarom mag je niet rijk zijn, als je er hard voor gewerkt hebt? Stel dat er een basisinkomen komt, wie gaat er dan de minder leuke baantjes doen? Wie gaat dat allemaal betalen? Leidt het niet tot economische chaos, ellende binnen het belasting-systeem en ontregeling van de internationale handel? Maar willen we dan nog meer regeltjes en verplichte sollicitaties naar niet-bestaande banen? Wat is eigenlijk een basisinkomen? Hoe (on) redelijk is dat? Hoe is het wél te betalen? Hoe kunnen we wél anders over werk en inkomen nadenken? Wat voor samenleving willen we eigenlijk? Dáárover willen we nadenken en met elkaar spreken, voor onszelf én onze kinderen en kleinkinderen.
 
 


Reacties

Openbare informatieve avond over Basisinkomen – Westerwolde — Geen reacties

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: