Alleen met een tractor komt de boodschap nog over, maar….

Willem verbaast zich over getallen rond de boeren. Heel veel dieren, heel weinig werkgelegenheid, heel veel geld om ze uit te kopen.
Zou een basisinkomen ook hier niet helpen?

Willem begrijpt er helemaal niets meer van. Die dagelijkse berichten over het boerenprotest, brandende hooibalen, blokkades, omgekeerde vlaggen enz. Veroorzaakt door de stikstofverbindingen van hoofdzakelijk de poep en pies van onze veestapel. Ik heb geen idee wat hoe dat precies zit met die stikstof is, maar begint het wel een beetje door te krijgen dat dit niet zo goed is voor onze natuur.

Een aantal weken geleden reed ik op mijn fiets door een natuurgebied. Prachtig. Nou, prachtig, het is vele kilometers lang, wijds, wilde paarden en runderen, maar…….eentonig. Kilometers hoog dor gras. Er was geen bloemetje te ontdekken, geen ander kleurtje ter afwisseling. Ik dacht nog: “Is dit nou het gevolg van stikstof?” En ja, hoor toeval bestaat niet, in de plaatselijke krant een interview met een natuurbeheerder, met op de achtergrond dát natuurgebied als voorbeeld. Hij vertelde dat om de biodiversiteit in dit gebied te behouden, al die kilometers natuurgebied gemaaid moest worden en waarschijnlijk moet de bovenlaag eraf geschraapt.
“Daar heb je nu mega machines voor nodig, maar 20 jaar geleden maaiden we hier nooit.” “Als we dit niet doen, is dit weidse gebied in 5-10 jaar een eentonig bos.” En dat gebeurt overal in Nederland, heidevelden, zandduinen, gorzen en slikken, veengronden.”

Een bos is ook natuur, maar hoort niet hier. Dit natuurgebied is door de eeuwen der eeuwen altijd een open veld geweest, met de daarbij behorende diversiteit aan dieren. Niet alleen insecten, maar ook vlinders en vogels

Maar ja, je zal maar boer zijn en het is de bedoeling dat jij jouw boerenbedrijf, wat waarschijnlijk al vele generaties in de familie is, weg doet/sloopt. Daar wil zelfs Willem wel even voor op de tractor naar Den Haag. “Blijf van mijn eigendommen af!”

Ik weet niet hoeveel maren er nog komen in dit verhaal, maar…………………

De Nederlandse varkensstapel kromp in 2021 iets naar bijna 11,4 miljoen varkens. De omvang van de kippenstapel nam het laatste jaar af naar bijna 100 miljoen dieren. De rundveestapel bleef met 3,8 miljoen runderen nagenoeg gelijk, het aantal melkgeiten steeg licht naar 482 duizend.

Voor een simpele ziel duizelen deze aantallen. Dus iedere Nederlander vertegenwoordigt 7 dieren. Dus een gezinnetje van 4 personen staat gelijk aan 28 dieren. Hopen dat uw achtertuin groot genoeg is?

Weer zo’n maar………

Het aantal runderen is sinds 1980 met ruim een kwart afgenomen. Het aantal daalde van 5,2 miljoen in 1980 naar 3,7 miljoen in 2006, waarna het weer toenam tot 4,3 miljoen in 2016. Daarna volgde weer een daling tot 3,8 miljoen in 2020. De scherpe knik in 1984 viel samen met de invoering van de melkquota binnen de Europese Unie, waardoor het aantal melk- en kalfkoeien tussen 1984 en 2011 met 42 procent is gedaald tot 1,47 miljoen. Op 1 april 2015 werden de melkquota weer afgeschaft met als gevolg een toename van de melkveestapel. Van 2011 tot 2016 nam het aantal melk- en kalfkoeien met 19 procent toe tot 1,75 miljoen. Daarnaast is er vanaf 2012 ook een toename van het jongvee voor de melkveehouderij. Het stuks jongvee steeg van 2012 tot 2015 met 149 duizend naar 1,34 miljoen, een stijging van 13 procent.

Dus over 40 jaar gemeten zat er al een enorme daling in de veestapel tot we het melkquota gingen afschaffen. Simpele vraag: waarom is dit afgeschaft? Ik weet vanuit familie in Canada dat daar wél een melkquota is. En de boeren, die boeren er best bij.

Nog zo’n maar………….

Hoeveel boeren zijn er eigenlijk in Nederland? 53.919 volgens de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat was aan het begin van het jaar. Daarmee vertegenwoordigen de boeren 0,6 procent van de totale werkgelegenheid in Nederland.

Even nog een keer lezen. “Daarmee vertegenwoordigen de boeren 0,6 procent van de totale werkgelegenheid in Nederland” Dus al die omgekeerde vlaggen zij vertegenwoordigen 0.6% van onze werkenden? Willem vertegenwoordigt, met zijn verhalen over onzinnige regelgeving, over armoede, over systeemwerelden, tig keer zoveel mensen. Maar ja, wij hebben geen trekkers. Bij een omgekeerde vlag krijgt ik waarschijnlijk een sanctie.

Weer een maar………..

Nu heb ik begrepen dat we 25 miljard (€ 25.000.000.000) gaan uitgeven om vooral boeren bedrijven op te kopen. Dat is heel, heel veel geld. Geld dat wij als samenleving moeten ophoesten. Dat is € 1.500 per Nederlander, dus voor dat gezinnetje van 4 personen € 6.000. Maar dan lees ik in een ander bericht weer dat één op de vijf boeren miljonair is. Klik hier. Willem wilt dit best nuanceren, 1 op de 5 = 20%, dus 80% niet. Nu maar hopen dat ons dure geld terecht komt in de juiste portemonnee, niet zoals bij de Toeslagen affaire, bij de afhandeling Groningen en bij de compensatie energiecrisis, in de verkeerde.

Via de site van basisinkomen.nl kom je bij een nieuwsbericht: een basisinkomen voor boeren? Die gedachte is helemaal niet zo gek. Immers waarom hebben wij 100 miljoen kippen nodig om een normaal inkomen te kunnen verdienen? Waarom hebben wij ruim 11 miljoen varkens nodig voor een inkomen van een paar boeren? Waarom exporteren wij 70% van onze landbouwproducten en verpesten daarmee onze eigen leefwereld?
Wanneer een basisinkomen voor de boer er voor zorgt dat wij minder dieren nodig hebben, dat onze natuur zichzelf weer kan herstellen. Dan zou die 25 miljard misschien helemaal niet nodig zijn? Mochten er toch boeren zijn die ermee willen stoppen en hun miljoenen gaan cashen………..prima, vermogensbelasting wordt gelijk aan inkomsten belasting. Toch?

Willem de Graaff, augustus 2022

PS.
Na afronding van dit verhaal verscheen het volgende artikel in de Volkskrant: Wij, kiezers en belastingbetalers, worden met open ogen opgelicht door de veelobby.
Mijn mond valt open van verbazing. De beren die Willem vaak op de weg ziet, zijn ook échte beren.
/