Armoede krijg je gratis, door Stella de Swart

Alexander de Roo las het boek van Stella de Swart, een inmiddels beroemde ervaringsdeskundige in Armenland.
In de interviews die Stella geeft laat ze zich ook positief uit over basisinkomen als oplossing.

Zo heet het boek waarin de levenslustige Stella de Swart haar verhaal doet. Over de wereld van Armenland. Stella werkt jarenlang succesvol in de modebranche, krijgt twee kinderen en koopt een mooi huis in Amsterdam.

Op 43 jarige leeftijd raakt ze door een reorganisatie haar baan kwijt. Ze heeft nog net met haar ex in 2008 het begin van de financieel-economische crisis een huis gekocht. Maar al in 2009 leeft ze feitelijk gescheiden. Tussen 2008 en 2012 kleine baantjes om overeind te blijven en in 2012 opnieuw een baan in de modebranche, maar ook dit bedrijf ging over de kop. Het benauwde perspectief van de bijstand doemt op.

De WW houdt een keer op.

“ de bijstand is een vangnet en geen hangnet, je moet gewoon goed je best doen, dan kom je wel weer aan werk. Zo wordt vaak gedacht door veel mensen …Dat deed ik vroeger ook”

Helaas kan de bijstand iedereen overkomen. Zo ook Stella. Nu 48 jaar alleenstaande met twee kinderen in Amsterdam. Banen zoeken wordt steeds meer een opgave. Angst om de door de mand te vallen voor de buitenwereld, angst om tegen te vallen als moeder, angst om geen geld te hebben om je kinderen goed te verzorgen.

Stella belandt in de bijstand. Ze willen werkelijk alles van je weten. Dat was niet zo toen ikzelf als jonge vader in de bijstand zat begin jaren tachtig. Arm zijn is nu een dagtaak. Bijvoorbeeld om van € 50 euro in de week boodschappen te doen voor jezelf en twee kinderen, maar ook in het omzeilen van alle restricties:

  • Familie, vrienden mogen niet structureel boodschappen geven
  • Maximaal € 199 bijverdienen ( en niet onbeperkt)
  • Zes weken cursus om tot schuldhulpverlening toegelaten te worden
  • Voedselbank, daar mag je maar € 200 te besteden hebben en geen kindgebonden budget ontvangen
  • Aanvragen doen voor scholierenvergoeding voor computer
  • Aanvraag doen Fonds Bijzondere Noden ( koelkast etc.)
  • Kledingbonnen voor arme kinderen
  • Meedoen met stichtingen als Jarige Job, Laat ze lachen ( uitjes voor kinderen), SPRMRKT (gratis kleren), Reis met je Hart (1 week vakantie)

Ze haalt instemmend Rutger Bregman aan dat er we 30 regelingen voor sociale minima zijn. En net als bij de toeslagen krijgt niet iedereen waar die recht op heeft.

40 jaar geleden toen ik zelf bijna 3 jaar in de bijstand was bestond dat allemaal niet. Het bedrag was hoger en je werd met rust gelaten. Bovendien mocht ik 250 gulden vergoeding voor mijn werk als commissielid in de Amsterdamse gemeenteraad gewoon houden, boven de bijstand van iets van 1.000 gulden. Ik schreef 8 sollicitaties voor banen die ik echt wilde hebben. Dat was regelvrije bijstand.

Stella haalt instemmend George Orwell , die zelf armoede kende, aan. “ Armoede vernietigt je toekomst “ . Armoede in Nederland anno 2023 vernietigt je waardigheid als mens. Door Facebook contacten wist  Stella haar hoofd boven water te houden ondanks alle tegenslagen.

Dankzij een interview in de Margriet in 2014 is ze nu een beroemdheid geworden in Armoedeland. Ze wordt voortdurend gevraagd om haar bijdrage als ervaringsdeskundige te geven, ook op dure congressen van de systeemwereld. Zij krijgt dan niets betaald en de andere sprekers wel. Dat steekt. Ze laat zich ook niet meer voor alle reclame campagnes lenen. In de systeemwereld van armoede werken veel mensen en gaat veel geld om, aldus Stella. Ze is begonnen als ondernemer in de bijstand. Mensen hebben haar – ook financieel- geholpen dit boek te schrijven.

Dit is een zeer lezenswaardig en belangrijk boek voor iedereen die zich met armoede bezig houdt.
In de vele interviews die Stella geeft laat ze zich ook positief uit over basisinkomen als oplossing voor Armoedeland. Zie bijvoorbeeld bijna aan het slot van dit gesprek (minuut 24) via NH Meetup: Hoe kom je rond als het vóór de crisis al moeilijk was?

Alexander de Roo, januari 2023

Armoede krijg je gratis Boek omslag Armoede krijg je gratis
Stella de Swart
non-fictie
Stella de Swart
juli 2021
Paperback
216
https://stella-de-swart.nl/
9789090345376
€ 20
Alexander de Roo

Jarenlang leidt Stella een gelukkig leven. Ze heeft een mooi huis, twee geweldige kinderen en een succesvolle carrière. Helaas verandert alles als ze haar baan verliest en ook haar relatie eindigt. Door een samenloop van omstandigheden komt ze in grote financiële problemen. Haar gevecht tegen de bureaucratie is een gevecht van jaren, waarbij ze ten strijde trekt om er het beste van te maken voor haar twee kinderen.
Stella raakt verstrikt in het web van ambtelijke regels en formulieren. Dit leidt uiteindelijk zelfs tot schuldsanering. Ze moet leven van een paar tientjes per week en voordat ze het weet, staat ze zelf met schaamte in de rij voor de voedselbank. “Ik wil dit niet, ik hoop dat niemand me ziet! Erger kan bijna niet”, denkt Stella, maar het noodlot slaat nogmaals hard toe als ze moet vechten tegen baarmoederhalskanker. Maar ze houdt moed en blijft ook nu positief!
Stella de Swart is spreker en adviseur op het gebied van armoede, schulden en ernstige geldnood.
Annemarie van Gaal: ondernemer, auteur, televisiepersoonlijkheid. “Een boek over armoede, maar vooral ook over de strijd die een onvermoeibare en sterke vrouw moet leveren om eruit te komen.”
Mariska Komproe: directeur en oprichter Talentcoach Nederland. “Knap hoe Stella je ogen opent hoe het is om arm te zijn in een rijk land. Herkenbaar voor 1 miljoen mensen in Nederland, een must-read voor alle beleidsmakers.”
Marjolein Moorman: Wethouder Amsterdam Onderwijs, Armoede en Inburgering. “Ik ben er trots op dat Amsterdam mensen kent zoals Stella die bereid zijn, hoe moeilijk dat ook is, ons een inkijk te geven in wat armoede betekent en wat je er tegen kunt doen.”
Arre Zuurmond: Ombudsman Amsterdam, Almere, Diemen, Waterland Zaanstad. “Het verhaal van Stella is inspirerend. Het geeft hoop. Stella geeft hoop. Het is daarom belangrijk dat zoveel mogelijk mensen haar boek lezen.”