De arrogantie van bekende Nederlanders rond bijstand en basisinkomen

Het eerste kwartier van de uitzending van Jinek op 3 juli was tenenkrommend.

Die dag had staatssecretaris Jetta Klijnsma eindelijk schoorvoetend een minimalistisch experiment met regelarme bijstand bij een aantal gemeentes goedgekeurd. Zie bijvoorbeeld Vijf gemeenten starten experiment met bijstand.
Het item bij Jinek opende met de herhaling van een fragment uit het Journaal, met een jonge vrouw die vanuit de bijstand startte met een eigen bedrijf.
Dat was tegen het zere been van Eva Jinek en een paar van haar gasten, met name Jan Smit en Arie Boomsma. Alleen Charles Groenhuijsen (die een boek wil gaan schrijven over basisinkomen) voerde te verdediging aan dat er veel experimenten zijn geweest die positieve indicaties opleverden.
De verdediging van Klijnsma was niet sterk. Niet vreemd, want ze heeft de regeling heel lang tegengehouden en wat er nu aan experimenteerruimte komt is zo minimaal dat velen er bij voorbaat een hard hoofd in hebben.

Voor voorstanders van het basisinkomen was deze uitzending even flink schrikken.
Veel gearriveerde bekende Nederlanders moeten niets hebben van een positieve benadering van medeburgers die nog niet gearriveerd zijn.
We hebben aan hen nog wat uit te leggen!

 

Zie hier de link naar de uitzending op de site van Jinek Een verwoede discussie over het experiment met soepelere bijstand, plus een uitgeschreven samenvattende tekst.
Er is ook een link naar de uitzending onder de minder vleiende titel Domme discussie over experimenten met bijstand.

Voor wie een tegenweer zoekt volgen hierna een paar links naar enkele reacties:

 

Om dit bericht nog een positieve draai te geven nog twee berichten met een meer positieve strekking:

 

Reyer Brons, 7 juli 2017 met latere aanvullingen