Avond over burgerschapsdividend in Amsterdam

Burgerschapsdividend, een andere term voor basisinkomen, is in de publiciteit gebracht door Rutger Bregman via VPRO Tegenlicht.Eric Binsbergen luisterde in Amsterdam naar verhalen over dit onderwerp.

Naar aanleiding van de uitzending Ons basisinkomen volgens Rutger Bregman van VPRO Tegenlicht op 25-11-2018 was er op 28-11-2018 een Meet-up in Pakhuys de Zwijger in Amsterdam.
Zie hier de aankondiging en via deze link kun je gehele avond terugkijken en beluisteren.

Het was er heel druk, de zaal geheel gevuld met best wel veel jongeren, ik denk vooral studerende jongeren. De zaal stond in overgrote meerderheid positief tegenover het basisinkomen. Op de vraag van de moderator wie tegen het basisinkomen was, waren slechts drie handopstekers te tellen.
De zaal luisterde aandachtig naar alle verhalen van de podiumfiguren. Naast Rutger Bregman waren er de programmamaker Roland Duong, Harro Boven van de Jonge Democraten van D’66 en ondernemer, een filosoof van het WAAG Commons Lab Socrates Schouten, Janos Betko van de gemeente Nijmegen waar een experiment regelloze bijstand is gestart en tenslotte Saskia Nijs, o.a. columnist bij het Financieel Dagblad.

Zoals gezegd de zaal was nieuwsgierig naar de meningen en ideeën van alle sprekers en was er naar mijn indruk vooral op uit informatie op te halen. Maar om massaal allemaal aan de slag te gaan het basisinkomen in ons land van de grond te krijgen, nee, die dadendrang ontstond niet echt. En verwijzingen naar het bestaan van onze landelijke vereniging behaalde score zero. Pogingen mijnerzijds de microfoon aangereikt te krijgen om daar iets over te melden faalden, ik viel niet in de prijzen. Maar goed folders, van de vereniging had ik neergelegd en ook heb ik de jongerenfolder handmatig uitgereikt plus ons verhaal OPERATIE BASISINKOMEN waarop ook onze adressen staan aangegeven.

Moeilijk vind ik het iets te zeggen hoe ver het ermee staat, met het basisinkomen, burgerschapsdividend, gratis geld, basisinkomen in de vorm van een forse algemene heffingskorting, investeringssubsidie voor de gewone man, kers op de taart van het kapitalisme, garantieregeling sociale zekerheid zonder bemoeizucht van een wantrouwende overheid, grootschalige zuivering in staatsbureaucratische ‘overkill’, medicijn tegen ‘bullshitbanen’, etc. etc. of hoe ons basisinkomen ook moge heten of genoemd wordt – ja inderdaad BASISINKOMEN is de naam, laten wij dat vasthouden -.
Het basisinkomen spreekt inderdaad aan, men ziet vele voordelen maar bij onze politieke partijen staat het basisinkomen niet bovenaan en ook via de sociale media is nog geen ‘basisinkomenbeweging’ op gang gekomen. Er was wel iemand in de zaal die ons aanmoedigde hiermee aan de gang te gaan.

Het missiewerk is nog niet gedaan, op een bepaald moment werd gesproken over 10 jaar nog en een enkeling durfde 4 jaar te noemen. Maar de zaal gelooft erin, laten wij dat koesteren en ons motiveren ervoor te zorgen dat er echte stappen basisinkomen komen.

In het begin van bijeenkomst werd gemeld dat er ook op andere locaties Meet-ups plaatsvinden in vervolg op de uitzending van Tegenlicht. Zodra deze bekend zijn, worden ze vermeld in de agenda op de website van de VBi.

Eric Binsbergen, 30 november 2018

Eric is lid van het Basisteam Basisinkomen Amsterdam.
Hij schreef eerder een impressie over de Tegenlicht uitzending: Bregman’s burgerschapsdividend