Basic Income – a radical proposal

Gedegen academisch overzicht, waar ook uitgelegd wordt dat het basisinkomen en de negatieve inkomstenbelasting economisch hetzelfde zijn, maar dat in de praktijk het basisinkomen beter is voor de mensen aan de onderkant.

 

Basic Income - A Radical Proposal for a Free Society and a Sane Economy Boek omslag Basic Income - A Radical Proposal for a Free Society and a Sane Economy
basisinkomen
Philip van Parijs, Yannick Vanderborght
Engelstalig
Harvard University Press
maat 2107
Hardcover
400
http://www.hup.harvard.edu/catalog.php?isbn=9780674052284
9780674052284
27,99

Het klinkt misschien als gek. Maar het idee om op onvoorwaardelijk basisinkomen voor elk individu, rijk of arm, actief of inactief, werd bepleit door op zoek naar de grote denkers zoals Thomas Paine, John Stuart Mill en John Kenneth Galbraith. Voor een lange tijd is het niet makkelijk. Vandaag, met de traditionele welvaartsstaat krakende onder druk, is het uitgegroeid tot een van de meest gediscussieerde sociale voorstellen in de wereld. Philippe Van Parijs en Yannick Vanderborght de meest uitgebreide verdediging van dit radicale idee.

De auteurs kunnen gebruikt worden als een gids voor de ontwikkeling van de economie. Ze traceren zijn geschiedenis, het aanpakken van de economische en ethische bezwaren tegen op onvoorwaardelijke inkomsten Met inbegrip van haar vermeende neiging tot sap prikkels en bevorderen freeride-en lay-out hoe om te zoeken schijnbaar ongeloofwaardige idee zou financieel en politiek haalbaar levensvatbaar zijn. Tenslotte beschouwen zij de relevantie van het voorstel in een steeds geglobaliseerde economie.

In een tijd van groeiende ongelijkheid en verdeelde politiek, als oude antwoorden op de blijvende sociale problemen niet meer vertrouwen inspireren