Reacties

Basisinkomen als nieuwe zekerheid – onze versie — 2 reacties

 1. Het goede leven van het basisinkomen is de consequentie van een voldragen democratie. Niet immers de (alleswetende) regelaar bepaalt meer wat “de juiste keuzes” zijn voor ieders welvaart maar de nieuwe democratische mens zelf (“ik heb verstand zo goed als gij”). Ook de kwestie van “ledigheid…. en de beslissing wat “bijdrage aan het sociale systeem” is wordt “democratisch” jaarlijks en regional bepaald evenals de hoogte van het basisinkomen zelf. (i.i.g. boven het individuele bestaansminimum). De “draagkracht” van het systeem heeft als minimum dat er tenminste voor iedereen een basisinkomen wordt “verdiend” c.q. geproduceerd. Voor Nederland betekent dat in constante prijzen gerekend : 20% van het huidige nationale product; dus dat “wegspoelen” zal niet zo maar gebeuren. Zou er toch te weinig actie (c.q. homo faber) zijn, dan kan altijd een repressiesysteem à la het huidige van sociale dienstplicht worden ingevoerd. Wij zullen dat dan wel met z’n allen besluiten …..

  “Het basisinkomen als principe” bestaat nu natuurlijk niet, we hebben het immers over een onvoorwaardelijk basisinkomen (à la de huidige AOW).

  De huidige uitgangspunt van werkplicht (wat is werk ??), dwingt ons in toenemende mate om meer te produceren dan de aarde kan dragen, nog afgezien van de bureaucratische willekeur. Zoals blijkt uit onderzoek, hier zowel als in Duitsland, beslaat het onbetaalde vrijwilligerswerk meer uren dan het betaalde werk, en dus zeker meer inzet en arbeidsvreugde. Meedoen in de maatschappij is dan ook eerder “voldoende inkomen” dan “werk…werk” in tegenstelling tot het huidige beleidsdogma. Bovendien blijkt uit onderzoek dat ±40% van de mensen hun werk in loondienst met meer of minder tegenzin doen… en “bewijst” bv. wiki-pedia, dat er zonder dwang een enorme maatschappelijke “productiviteit” loskomt.

  Dat de Schiedammer door de Pool wordt weggedrukt en de Europeaan door de Chinees zal nu net door de invoering van een basisinkomen worden “opgelost”, omdat immers de “loonkosten” enorm zullen (kunnen) dalen en in de rijke landen het meest.

  Ook een ander probleem van onze tijd wordt door de invoering van een basisinkomen “opgelost” nl. door (relatief sterke) daling van de loonkosten, zal het arbeidsintensieve werk zoals zorg en onderwijs, meteen en blijvend (relatief) goedkoper worden zodat voor deze zaken, die mensen echt ter harte gaan meer aandacht zal komen. Zij worden nl. ook voor de homo economicus goedkoper.

  Bovendien zal door het basisinkomen de huidige economische ordening vanzelf drastisch veranderen en zullen de in de laatste alinea benoemde wensdromen wèl werkelijkheid kunnen worden.

  Het basisinkomen is dan ook vooral een cultuurimpuls, een volgende stap van de homo sapiens.
  Maastricht, 26 januari 2012 Leon J.J. Segers

 2. Die meneer van groenlinks heeft weer een aardig stukje angst verwoord. In deze maatschappij leven we van angst, althans worden we volgestopt met allerlei feiten die niet gecheckt zijn en voor waar worden aangenomen. Feiten ingegeven door calvinistische en nationalistische aard.

  De homo economicus is een bovennemer en geen ondernemer. Het wordt tijd dat de de mens eens in de gaten krijgt dat zij zelf het heft in handen hebben en dat kan wanneer iedereen een basisinkomen heeft. Dan krijg je tijd om eens echt te studeren, kunst te maken, mantelzorg te verlenen, de tuin van je buurvrouw bij te houden, of een andere leuke klus te doen voor een hoeveelheid geld die jij bepaald en niet bepaald wordt door cao en wetten.

  Een andere economische ordening kan tegelijkertijd ingevoerd worden. Om maar eens wat persoonlijke stokpaardjes te noemen: Rente afschaffen (speculeren heeft geen zin meer), Loonbelasting afschaffen (zwartwerken kan niet meer) en de belasting op consumptieve goederen en grondstoffen verhogen( lekker groen!)

  Afschaffen die uitkeringsinstanties zoals UWV, Start, IB-groep, etc en afschaffen die WW, WAO, kinderbijslag, bijstand AOW, WIA, WAJONG, kinderopvangtoeslag, en dan gaan we al die ontslagen papierschuivers laten coaching door die ZZPérs die daar zin in hebben om leuke dingen te doen met mensen in plaats van te stressen om elke maan de touwtjes aan elkaar te knopen.
  Ga maar bij het NIBUD op bezoek om te kijken hoeveel het Onvoorwaardelijke Basisinkomen zou moeten zijn om als mens gezond en stressloos rond te komen.

  Bij de ontkoppeling van arbeid en inkomen stelt de groenlinkser dat mensen niet meer bijdragen aan het sociale systeem en allen maar blijven teren op de maatschappij? Wat doen die potverteerders dan met hun basisinkomen? Geven ze dat dan niet uit in de winkels om hun nodige boodschappen te doen, hun huur te betalen, en andere eerste levensbehoeften. Denkt meneer groenlinkser nou echt dat iemand met alleen een basisinkomen daar genoegen mee neemt. Nee, die gaat er echt wel bijklussen hoor, maar wel die klussen die uit het hart komen. Over sociaal geproken.

  robin ketelaars, webmaster http://basisinkomen.nu #OBi

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: