Het basisinkomen bepleit in Frankrijk

revenu-universel-franceEen inkomen betaald zonder voorwaarden, of tegenprestatie: welk een revolutie zou dat zijn?
Het universeel basisinkomen, weet u wel?! Het idee om inkomsten te verdelen aan de ganse bevolking, zonder uitzonderingen of voorwaarden. Met andere woorden, dankzij het universeel inkomen (basisinkomen), heeft iedereen de zekerheid van een maandelijks leefbaar inkomen, werkend of niet-werkend.
Het concept kan verrassend zijn maar het vindt snel zijn weg: we weten dat het zal uitgeprobeerd worden in Finland en Nederland, en sinds nu misschien ook in Frankrijk?!

Op 5 januari heeft de Nationale Digitale Raad (CNNum) een rapport uitgegeven, bestemd voor de verdere projecten van de Franse Minister van Werk Myriam el Khomri en de minister van Economie,Emmanuel Macron.
Dit document, opgesteld na overleg met 50 deskundigen (sociologen, vakbonden, economen, werkgevers en gemeenschappen) bevat 20 specifieke aanbevelingen, waarvan 1 er de meeste aandacht trekt: de invoering van een onvoorwaardelijk basisinkomen in Frankrijk.
Volgens informatie van de nieuwszender Europe1 zou dit basisinkomen tussen de 600 en 800 euro bedragen per maand en per inwoner.
Een meer dan symbolisch en niet te verwaarlozen bedrag.
Tot dusver weer niemand hoe de overheden zullen reageren op dit voorstel, maar volgens de Nationale Digitale Raad ( CNNum), is dit idee zeker geen grap.

Volgens het CNNum is het absoluut noodzakelijk om zich vandaag deze vraag te stellen en een antwoord klaar te hebben voor de toekomst.

” Het OBi is absoluut noodzakelijk ” en dit is de verdienste door de eenvoud van dit idee!

Het doel van deze maatregel is niet enkel om armoede uit te roeien, maar niet alleen dat. Het heeft een veel ruimer bereik dan enkel een armoedemaatregel.
Het zou ook de relatie van de Fransen tussen werk en privé veranderen: wanneer iemand gegarandeerd is van een leefbaar inkomen zou hij aanvullend aan ‘het werk’ zich kunnen toewijden aan andere nuttige taken voor de samenleving, in de non-profit sector, het vrijwilligerswerk, het onderwijs of het werken rond solidariteit.
Hoe dan ook, het idee is vernieuwend genoeg om getest te worden!
We zullen er nog van horen ”

 

800 €/mois pour chaque citoyen ? C’est officiel : la France songe à instaurer le revenu universel !