Het basisinkomen – Gevolgen voor de arbeidsmarkt en loopbaanbegeleiding

Invoering van het basisinkomen heeft grote gevolgen voor de arbeidsmarkt en dus ook voor de rol van loopbaanbegeleiders. Wat is te voorzien en waar bestaan onzekerheden?

In april 2017 is door  mij in het blad Loopbaanvisie gepubliceerd over Het Basisinkomen – de gevolgen voor de arbeidsmarkt en loopbaanbegeleiding. Het hele nummer (thema Politiek) is hier te bestellen.

De discussie over het basisinkomen is terug van weggeweest. Deze wordt aangejaagd door de steeds breder gedragen overtuiging dat de organisatie van de sociale zekerheid vastloopt en door de verwachte grote veranderingen op de arbeidsmarkt. Bij onze buurlanden en in de EU staat het onderwerp op de agenda via politieke stellingnames of experimenten. Ook buiten Europa, onder andere in Canada, India, Kenia, en de USA experimenteert men met vormen van het basisinkomen. Invoering van het basisinkomen heeft grote gevolgen voor de arbeidsmarkt en dus ook voor de rol van loopbaanbegeleiders. Wat is te voorzien en waar bestaan onzekerheden?

Lees hier het volledige artikel.

Eerder (augustus 2015) is in hetzelfde blad gepubliceerd door Yolande Zelders. Hierbij een link naar haar bijdrage Debat over basisinkomen. Utopie of haalbare (r)evolutie?

Reyer Brons, 4 mei 2017