Basisinkomen in Duitsland in beweging

Het begint te roeren in Duitsland. Door middel van een grote campagne hebben bewegingen in Duitsland (en Zwitserland en Oostenrijk) het basisinkomen op de agenda kunnen zetten. Opvallend is dat er daarbij niet ingezet wordt op een basisinkomen vol mitsen en maren, zoals elders vaak gebeurt, maar nadrukkelijk een omvangrijk “bedingungsloses Grundeinkommen” geëist wordt, een ‘onvoorwaardelijk basisinkomen’. De campagne loopt nu in volle vaart en er worden inventieve middelen bij gebruikt.

Er wordt al heel lang gedebatteerd over de mogelijkheid om een systeem van gegarandeerd minimuminkomen in te stellen, en daarvoor zijn allerlei verschillende modellen bedacht. Al in Thomas More’s Utopia (geschreven in 1516) wordt voorgesteld om zoiets in te stellen om te voorkomen dat mensen dieven moeten worden. Bij het Duitse model wordt nu uitgegaan van een inkomen van tenminste 1000 euro per maand, dat gepaard gaat met een sterk vereenvoudigd belastingsysteem. Verschillende geloofwaardige berekeningen leggen uit dat dit makkelijk uit kan, aangezien het allerlei andere (dure) systemen van sociale voorzieningen zal vervangen, inclusief de bureaucratie erachter.

Een initiatief dat sterk heeft bijgedragen aan de campagne was een (parlementaire) online petitie van Susanne Wiest die in december 2008 gelanceerd werd. De petitie had binnen een paar maanden al meer dan de 50.000 ondertekenaars om door het Duitse parlement in behandeling te moeten worden genomen. In dat voorstel wordt zelfs gesproken over een basisinkomen van 1500 euro voor volwassenen en 1000,- voor kinderen.

Er zijn ook voorstellen voor een wereldwijd systeem van basiszekerheid, en er is een internationaal netwerk; BIEN. Op een conferentie in Seoul is een verklaring opgesteld waarin een algemeen wereldwijd basisinkomen gevraagd wordt.

Lees verder op globalinfo.nl

 Bron: http://www.globalinfo.nl/Nieuws/grote-duitse-campagne-rond-basisinkomen.html /