Basisinkomen in Italië? Nee hoor gewoon bijstand!

Basisinkomen én belastingverlaging in Italië: Europa maakt zich zorgen staat er te lezen op welingelichtekringen.nl, blijkbaar toch niet genoeg welingelicht![1] Net zo als nu.nl die het ook niet weet te duiden.[2] Of ze dat nou express doen of per ongeluk, het klopt in ieder geval niet.

Het lijkt erop dat Italië het eerste land wordt dat daadwerkelijk een basisinkomen invoert. 780 euro per maand zou elke Italiaan gaan ontvangen. Daar bovenop komt er een belastingverlaging. Ondertussen maakt Europa zich grote zorgen over het gesmijt met geld door een land dat nog altijd aan de rand van de afgrond staat.

Niets is minder waar, er komt echt geen basisinkomen in Italië, dit gaat over minimumloon en bijstand, niet over basisinkomen.

Het is geen basisinkomen
In Italië is er altijd al verwarring geweest over het basisinkomen, ook al ten tijde van het eerste ECI [3], toen hebben die italianen ook de boel aardig vertraagd omdat zij zich eigenlijk verwarden met een minimum inkomen. Er is geen minimumloon Italië, dus alle beetjes zijn meegenomen, en dit Redditto di Cittadanza is dus hetgeen nu wordt ingevoerd.[4]

Het inkomen van het staatsburgerschap (Redditto di Cittadanza) wordt integendeel alleen verstrekt aan diegene die zich in een noodsituatie bevinden en alleen op voorwaarde dat men een baan aanvaardt die door de arbeidsbureaus wordt voorgesteld. Na maximaal 3 afgewezen voorstellen wordt het inkomen niet meer uitbetaald. Het minimuminkomen van staatsburgers bestaat al in de meeste Europese landen en het heeft geen zin om te vragen of het kan werken. Het werkt al.

In januari 2017 hadden 22 van de 28 EU-lidstaten (uitzonderingen hierop vormden Denemarken, Italië, Cyprus, Oostenrijk, Finland en Zweden) een nationaal minimumloon.[5]

Wat is het dan wel?
Het is niet echt een basisinkomen (Reddito di Base [7]), maar een financiële tegemoetkoming voor werklozen en mensen met een laag inkomen. Voor een alleenstaande komt die neer op € 780  per maand, wat overeenkomt met de armoederisicodrempel in Italië. Een belangrijk punt dat de Vijfsterrenbeweging heeft binnengehaald.
€ 17 miljard wordt daarvoor per jaar uitgetrokken, volgens berekeningen van professoren zou dat lang niet genoeg zijn.
In ruil voor hun ‘basisinkomen’ moeten werklozen zich wel “werkwillig” tonen, en ingaan op werkaanbiedingen van de werkgelegenheidscentra, waarvan ze er drie zouden moeten krijgen op een periode van 2 jaar.
Hoe dat praktisch precies allemaal uitgevoerd zal worden, valt af te wachten. Verder komt er ook een vereenvoudiging van de belastingen. Er zouden nog twee belastingtarieven gelden: 15% en 20%. [6]

3 oktober 2018

NOTEN