Basisinkomen: nu meer voor- dan tegenstanders

In zeven partijen zijn meer kiezers voor basisinkomen dan er tegenstanders zijn. Voor wat betreft de hoogte heeft minimaal € 1.000 de voorkeur.

Er zijn nu meer voor- dan tegenstanders van basisinkomen.

Dit blijkt uit een door I&O Research gehouden enquête. Op dit moment is 36 % voor en 32 % tegen.  Dat was 38 % voor en 37 % tegen in september 2019.  Vier jaar geleden waren er nog iets meer tegenstanders dan voorstanders : 40 % voor en 45 % tegen. Telkens zijn dezelfde vragen gesteld.

Hoe hoog zou het basisinkomen (het individuele netto maandinkomen) wat u betreft moeten zijn? (basis: vindt basisinkomen goed voorstel, n= 398) Peiling I&O Research voor Vereniging Basisinkomen Mei 2020

Bijna zes op de tien voorstanders noemt een bedrag tussen € 1.000 en € 1.200 als een hoogte voor het basisinkomen. Een kwart denkt dat het lager moet zijn.

De kiezers van zeven partijen zijn voor

Het gaat om GroenLinks, D66, PvdD, SP, PvdA, CU en FvD.
De aanhang van VVD en CDA telt per saldo meer tegen- dan voorstanders. Onder PVV-kiezers zijn er bijna evenveel voor- als tegenstanders:  34 % is voor en 37 % tegen. Alleen de SGP kiezers zijn in absolute meerderheid tegen. De weerstand bij tegenstanders neemt duidelijk af in vergelijking met de vorige verkiezingen. Bij de VVD van 73 % in april 2016 naar 41 % nu en bijna een kwart van Mark Rutte ’s aanhang vindt een basisinkomen op dit moment wel een goed idee.

Jesse, Rob, Esther, Lilian, Lodewijk, Gert-Jan en Thierry  luister naar je kiezers 

Zij willen een basisinkomen. Dan ben je ook van de toeslagen affaire af. De twee miljoen mensen met een uitkering kunnen dan gaan bijverdienen.  Uit het recente Finse experiment met 2.000 langdurig werklozen blijkt dat ze dat gaan doen. Zelfs bijstandsmoeders! Drie miljoen ZZP’ers en flexwerkers met hun wisselende inkomsten krijgen dan vaste grond onder hun voeten om op te staan. De ruim  vijf  miljoen werkenden met een vast contract zullen  flexibeler worden, maar wel op hun voorwaarden. Ondernemerschap bloeit op.

Basisinkomen is een nieuw sociaal contract

Uit de vele proeven die met basisinkomen wereldwijd zijn gedaan blijkt telkens dat deelnemers gezonder en gelukkiger worden. De tijd van experimenteren is voorbij. Het is nu tijd voor de politiek om stappen te zetten richting een basisinkomen.

19 mei 2020

Zie ook het volledige rapport van I&O Research.