Basisinkomen om Nederland te verbeteren

Bijna iedereen tussen minimum en modaal kijkt tegen een hoog belastingtarief aan. Hard werken loont niet. Mijn suggestie: een basisinkomen en alle toeslagen afschaffen.

Vorige week gaven in de NRC zeven opiniemakers 10 miljard uit om Nederland te verbeteren. Op 23-8-2017 was  het woord aan de lezer, onder de kop Lezers geven 10 miljard uit om Nederland te verbeteren

Alexander de Roo reageerde met een bijdrage:
Scheelt ook toeslagen
Basisinkomen

Hieronder volgt de integrale tekst.

Het gaat erg goed met de economie, maar dat geldt niet voor uitkeringsgerechtigden, werklozen, flexwerkers, zzp’ers en gepensioneerden. Ongeveer de helft van de bevolking profiteert niet. De regering zal die ongelijkheid wel wat repareren door de toeslagen nog gecompliceerder te maken. Een eenverdiener in een huurhuis met twee kinderen verandert van baan. 31.000 € ipv 20.000 €. Van 11.000 € bruto houdt dit gezin netto slechts 500 € over. Bijna iedereen tussen minimum en modaal kijkt tegen een hoog belastingtarief aan. Hard werken loont niet.

Mijn suggestie: een basisinkomen en alle toeslagen afschaffen. Volgens Maurice de Hond vindt 51 % dat een goed idee. Met een basisinkomen van 600 euro voor 18+, 300 euro voor kinderen en 65+. Met woontoeslag per adres kunnen alle toeslagen ook huur- en zorgtoeslag alsmede de hypotheekrente worden afgeschaft. Met een basisinkomen van 600 euro voor 18+, 300 euro voor kinderen en 650 euro woontoeslag per adres kunnen alle toeslagen worden afgeschaft, ook de huur- en zorgtoeslag alsmede de hypotheekrenteaftrek. Een alleenstaande start met 1.250 en een stel met 1.850 euro. Dit is 40 miljard duurder dan nu. Die 10 miljard helpt om dit gat te dichten.

Alexander de Roo
voorzitter Vereniging Basisinkomen
23-8-2017