Basisinkomen onder de loep bij Café Weltschmerz

De noodzaak van experimenten. Emeritus hoogleraar Bart Nooteboom is een fervent voorstander van het Basisinkomen. Nooteboom bespreekt met De Vlieger de voor en tegens uit de eerdere afleveringen. Hij is het vooral met Fransman eens en is het vooral met Ullenbelt oneens. De vraag blijft wel of we het als samenleving op dit moment kunnen betalen. De vraag wat het met mensen doet is vooral afhankelijk van het mensbeeld wat je daarover hebt. Wil je daar achter komen dan zul je het met goede experimenten moeten voorbereiden.Het mensbeeld van Nooteboom is dat mensen er iets mee gaan doen; zij gaan economisch ondernemen, hetzij het maken van kunst, het doen van hobby’s of men gaat ondernemen. De angst voor het onbekende is de grootste belemmering bij de invoering van het basisinkomen. Nooteboom denkt niet dat het ooit zal worden ingevoerd.

Deel 3 met Bart Nooteboom
http://www.cafeweltschmerz.nl/erik-de-vlieger-en-emeritus-hoogleraar-bart-nooteboom-over-het-basisinkomen-deel-3/

Deel 2, met Paul Ulenbelt
SP 2e Kamerlid Paul Ulenbelt reageert op het eerdere gesprek tussen Erik en Robin Fransman. Paul Ulenbelt blijkt een gepassioneerd en goed beargumenteerd tegenstander van het Basisinkomen.  Erik weet nog steeds niet wat hij er zelf van moet vinden.
http://www.cafeweltschmerz.nl/cafe-weltschmerz-erik-de-vlieger-interviewt-sp-paul-ulenbelt/

Deel 1 met Robin Fransman
Dwarsedenker Robin Fransman was jarenlang directeur van Holland Financial Center. Samen met Erik de Vlieger lopen ze door het oerwoud van voor en tegens. Erik weet het niet en Robin is uitgesproken voorstander. Een helder beeld ontstaat
http://www.cafeweltschmerz.nl/cafe-weltschmerz-erik-de-vlieger-en-robin-fransman/