Basisinkomen onderwerp bij politieke beschouwingen Den Haag

mariannethiemeDeze week is het de Internationale Week van het Basisinkomen. Steeds meer mensen in Nederland, maar ook daarbuiten zien de voordelen van een onvoorwaardelijk basisinkomen. Om mensen kennis te laten maken met het idee werden verschillende evenementen, lezingen en bijeenkomsten georganiseerd. De Vrijzinnige Partij organiseerde een politiek café in de VIPbus in Utrecht. Hier gingen leden van de partij, geïnteresseerden en VIPbus initiatiefnemer Dennis Nolte in gesprek over vrij zijn en het basisinkomen. De toekomst ligt bij mensen en niet in systemen. Toevalligerwijs werd de initiatiefnota “Zeker Flexibel” over het basisinkomen tijdens deze week behandeld in de Tweede Kamer. Ook was het afgelopen dinsdag natuurlijk prinsjesdag. De koning sprak de troonrede uit en het kabinet bood de plannen voor komend jaar en daarop volgden de Algemene Politieke Beschouwingen.

Met het indienen van de initiatiefnota over het basisinkomen “Zeker Flexibel” heeft de Vrijzinnige Partij het basisinkomen op de agenda van de Tweede kamer gezet. Afgelopen maandag werd de initiatiefnota besproken tijdens een commissievergadering met minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Norbert Klein riep de minister en de andere partijen op om een onderzoek te starten naar de mogelijkheden voor een onvoorwaardelijk basisinkomen in Nederland. Hij kreeg bijval van PvdD, maar er waren nog enkele vragen over onder andere de betaalbaarheid.

Fractievoorzitter Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) debatteerde in de Tweede Kamer, tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, met premier Rutte over de mogelijkheid van een basisinkomen voor iedereen, om meer zekerheid, meer ondernemingsruimte en meer kansen te bieden aan de Nederlanders. Een basisinkomen kan iedereen de ruimte bieden zich meer bezig te houden met de zaken die het leven de moeite.

Rutte zijn mening dat er veel toeslagen nodig blijven: een neo-liberaal douceurtje is geen basisinkomen; dat is namelijk hoog genoeg om die toeslagen niet te hoeven hebben.

 

Meer filmpjes bij: http://basisinkomen.net/obi/marianne-thieme-pvdd-pleit-in-de-tweede-kamer-voor-een-basisinkomen/