Basisinkomen ontwikkelingen in Canada, Zwitserland en Schotland

In Schotland en Canada serieuze stappen in de politiek richting basisinkomen.
Referendum voor een tijdelijk basisinkomen in Zwitserland.

Schotland

Vier van de vijf partijen in Schotland zijn voor invoering van basisinkomen! Op 6 mei zijn de verkiezingen.

Groenen, Liberaal-democraten (D66), Labour ( PvdA) en de SNP ( Schotse nationalisten, die een onafhankelijk Schotland in de EU willen) zijn voor!
Zie hier een speech van de huidige eerste minister Nicola Sturgeon.
Alleen de conservatieve partij van Schotland is tegen.
Zolang Schotland deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk is het niet mogelijk om tegen de wil van de Britse regering in Londen een basisinkomen in te voeren. Londen gaat over sociale zekerheid en de meeste belastingen.

Deze verkiezingen zijn belangrijk, omdat de SNP en de Groenen knalhard vóór onafhankelijkheid zijn! Als zij samen winnen ( of de SNP behaalt in haar eentje de meerderheid) dan gaat er een tweede referendum komen over onafhankelijkheid van Schotland. In 2014 was er een eerste referendum.  “ Moet Schotland een onafhankelijk land zijn?” Toen stemde 55% met nee en 45% met ja. In bijna alle peilingen in die tijd was er een meerderheid tegen onafhankelijkheid. De huidige peilingen wijzen op een kleine meerderheid voor onafhankelijkheid. Brexit is een van de redenen. De meerderheid van de Schotten was tegen de Brexit.

Zwitserland

Hier heeft een petitie voor een tijdelijk basinkomen van 6 maanden voor iedereen in Zwitserland in heel korte tijd 91.000 handtekeningen gekregen.

Canada

De partij van Trudeau kwam zes jaar geleden aan de macht met als belofte om de AOW leeftijd op 65 jaar te houden. De kiezers beloonden zijn D66 achtige partij hiervoor en verdubbelden zijn stemmen van 19 naar 38 %.
Hij hield woord. Niet zoals in Nederland waar PVV en SP voor AOW op 65 jaar zijn en als de regeringsmacht nabij komt dit punt weer laten vallen.

Op het jaarlijkse partijcongres in april heeft een overgrote meerderheid van de afgevaardigden een motie aangenomen dat Trudeau een basisinkomen moet invoeren. Aan de vooravond van deze partijbijeenkomst verscheen een rapport van het begrotingsbureau van het Canadese parlement dat een basisinkomen de armoede in Canada zou halveren.
Trudeau wil niet aan een basisinkomen, maar de druk stijgt. De druk stijgt ook door de electorale concurrenten de sociaaldemocratische partij van Canada die zich eind 2020 voor experimenten met basisinkomen uitsprak en de Groene partij van  Canada die voor invoering van basisinkomen is.

Alexander de Roo, april 2021