Basisinkomen krijgt in sommige kringen een slechte naam.
Niet die ouderwetse bezwaren dat het onbetaalbaar is en dat je er lui van wordt.
Nee, het zou het geschikte middel zijn dat de heersende elite gaat gebruiken iedereen onder de duim te houden.
Niet gevaccineerd of onvoldoende deugpunten verzamelt in je social credit punten rekening, dan wordt je gekort op je digitale basisinkomen.
Berichten van deze strekking komen veelvuldig voor op bijvoorbeeld Facebook en Twitter. Steekwoorden die je daarbij kunt horen zijn bijvoorbeeld WEF, The Great Reset en Agenda 2030[1].
We kunnen onze schouders daarover ophalen en denken ‘gek is lastig’.
Maar helaas zien we dat dit soort geluiden flink beginnen door te sijpelen.
En helaas doet de overheid van alles dat het vertrouwen van de burger in die overheid flink afbreekt (Groningen, toeslagen, communicatie rond COVID), wat de voedingsbodem voor dit soort boodschappen versterkt.
Dus moeten we als voorstanders van basisinkomen ons toch wel enigszins te weer stellen.
Onze definitie geeft geen ruimte voor misverstanden:
Basisinkomen is een periodiek uitgekeerd en vrij besteedbaar bedrag voor iedere burger, dat voldoende is om volwaardig van te leven, zonder dat daar een tegenprestatie tegenover staat en ongeacht het inkomen, vermogen of de samenstelling van het huishouden.
Maar helaas neemt niet iedereen dat als uitgangspunt.
Op onze website vind je via deze pagina een reeks berichten die vanuit verschillende invalshoeken dit verschijnsel benaderen.
Nieuwe bijdragen zijn welkom.
- Robuust basisinkomen vergroot de macht van de burger tegenover overheid en werkgevers.
Robuust basisinkomen vraagt nauwelijks administratie en controle. Het verstevigt de positie van elke burger tegenover de overheid en de werkgevers.
Het levert vrijheid en bestaanszekerheid. - Basisinkomen, het kind in het badwater van de elite?
Waarom wordt in complottheorieën het basisinkomen in een kwaad daglicht gesteld?
Uit welke angst wordt het kind basisinkomen met het badwater van de elite weg gegooid?
We gaan toch ook niet de auto verbieden omdat een psychisch gestoorde er mee op een menigte in kan rijden?
Dus kom op met dat basisinkomen en zorg tegelijk dat de macht van de elite zoveel mogelijk ingeperkt wordt. - De complotdenker zet zich vooral af tegen de elite.
Basisinkomen kan, net als elk ander sociaal idee door de elite te worden toegeëigend en worden misbruikt.We moeten dus het democratisch gehalte van alles rond het basisinkomen benadrukken.
Juist basisinkomen geeft alle ruimte (in tijd) en vrijheid (qua onafhankelijkheid) om democratisch geëngageerd te zijn ten aanzien van wat jou het beste lijkt voor het collectief. - Waarom de Central Bank Digital Currency (CBDC) niet geschikt is voor basisinkomen.
Hilde Latour reageert op de geruchten dat als je niet gevaccineerd bent of onvoldoende deugpunten verzamelt in je social credit punten rekening, je wordt je gekort op je digitale basisinkomen. - Misvattingen over het Basisinkomen: Onvoorwaardelijkheid staat voorop!
Een bericht met dezelfde strekking en deels dezelfde tekst als bovenstaand op de website van Robin Ketelaars. - Hilde Latour over Onvoorwaardelijk Basisinkomen (video maart 2022).
“Als ergens een basisinkomen wordt ingevoerd, dan zie je dat mensen spontaan dingen organiseren waardoor hun leven verbetert.”
Veel mensen zijn sceptisch vanwege berichten dat het WEF zich hard zou maken voor een universeel basisinkomen. Maar het basisinkomen dat Latour voor ogen heeft, ziet er anders uit: een basisinkomen onvoorwaardelijk moet zijn. - Basisinkomen als machtsinstrument van elites en overheden (uit de serie Voor en tegen).
Basisinkomen is een heel simpel systeem waar weinig data voor hoeft te worden verzameld. Er is slechts een relatief klein overheidsapparaat nodig is. Er zijn geen voorwaarden , controle en sancties zijn niet aan de orde.
Zie ook een iets meer uitgebreide tekst met o.a. links naar het WEF e.d. - Won’t basic income give too much power to whomever distributes it?
Scott Santens laat in 2015 zien dat het tegendeel waar is bij ouderen en in Alaska. - Kan een basisinkomen echt onvoorwaardelijk zijn?
Een opinie stuk van Reyer Brons uit 2013, toen nog niemand gehoord had van COVID, QR-codes, deugpunten en Social Credit Systems.
Met toen als conclusie dat het bij het basisinkomen onvermijdelijk is rekening te houden met leeftijd en met duur van het verblijf in Nederland. En dat het zeer wenselijk geen rekening te houden met de leefsituatie. Een soort wederkerigheidseis is strijdig met het grondidee van basisinkomen.
[1] Er zijn veel termen en namen die je tegenkomt in dit soort berichten.
We noemen de volgende:
Agenda 2030, Bill Gates, Build Back Better, CBDC, China, communisme, complot, complottheorie, digitaal geld, EUSSR, Klaus Schwab, New World Order, QR-code, Rothschild, SDG’s, Social Credit System, Soros, The Great Reset, Uown0, WEF, weffia.
Zie hier tegenover bijvoorbeeld deze video van Nieuwsuur en een bericht in het FD: Hoe de Great Reset werd gekaapt.