ARMOEDE
is het niet kunnen voorzien in de primaire levensbehoeften, noodzakelijk om een menswaardig bestaan te kunnen leiden.
Primaire levensbehoeften zijn schoon en drinkbaar water, voedsel, kleding, huisvesting, gezondheids- zorg en het kunnen deelnemen aan de maatschappij (o.a. internetfaciliteiten).
De Armoedegrens wordt in elke samenleving weer anders geformuleerd en is afhankelijk van het welvaartsniveau in het betreffende land. In Europa hebben de aangesloten lidstaten bepaald hoe de armoedegrens moet worden vastgesteld. Deze wordt als volgt uitgedrukt: 60% van het mediaan inkomen van een betreffend land.
In Nederland zou het daarbij anno 2022 gaan om ca € 1.600 netto per volwassene per maand.
De armoede wordt in Nederland bestreden met toeslagen en extra uitkeringen (sociaal zekerheidsstelsel). De betreffende burger moet daartoe zijn hele financiële situatie telkens weer laten doorlichten door ambtenaren van het UWV of sociale dienst.
Van de 17 Sustainable Development Goals van de VN (voor 2030) worden er 11 bereikt wanneer we het basisinkomen invoeren! Ook zal de armoede doen verdwijnen!
Zie ook Basisinkomen vermindert de armoede en Armoede voorkomen is beter dan genezen.
Uit het boek: Het Basisinkomen van A tot Z.
Diverse leden van onze vereniging hebben meegeschreven aan dit lezenswaardige boekje over het basisinkomen. Per letter van het alfabet is een woord gekozen dat een relatie heeft met het basisinkomen.
Het boekje is te koop in onze webwinkel.
Het boekje wordt ook gepubliceerd als feuilleton op onze website. Zie voor de reeds verschenen delen Feuilleton – Basisinkomen van A tot Z.