Basisinkomen van A tot Z. Bullshitbaan

Bullshit banen vind je in bureaucratie of middenmanagement. Tegelijkertijd is er schaarste in onderwijs en zorg. Het is een even herkenbare als ontluisterende constatering. Overal zit verspilling.

BULLSHITBAAN

Het verbleekte toverwoord is ‘banenmotor’.
Betaalde banen, wel te verstaan.
Deze zou de wereld draaiend houden. We weten natuurlijk wel beter. David Grueber (VS) publiceerde in 2018 het boek ‘Bullshit Jobs’. Hierin houdt hij ons voor dat we met zijn allen grotendeels overbodig werk doen.

Prototypes van bullshit banen vind je in bureaucratie of middenmanagement. Tegelijkertijd is er schaarste in onderwijs en zorg. Het is een even herkenbare als ontluisterende constatering. Overal zit verspilling.

Met een grove berekening laat Graeber zien dat een 15-urige werkweek en een basisinkomen voldoende is om de benodigde productiecapaciteit te realiseren. Met onze resterende beschikbare tijd kunnen we, zonder UWV of zonder schuldgevoel, meer bijdragen aan de samenleving dan met een bullshitbaan.

De keuze om je hart te volgen zal leiden tot kwalitatief betere resultaten en krijgen talenten de kans zich te ontwikkelen.
We hoeven dan niet meer te wachten tot we met pensioen gaan om eindelijk te kunnen doen wat we al zo lang hadden willen doen!

Zie meer over het boek van Graeber en over zinloos werk.

 

Uit het boek: Het Basisinkomen van A tot Z.

Diverse leden van onze vereniging hebben meegeschreven aan dit lezenswaardige boekje over het basisinkomen. Per letter van het alfabet is een woord gekozen dat een relatie heeft met het basisinkomen.

Het boekje is te koop in onze webwinkel.

Het boekje wordt ook gepubliceerd als feuilleton op onze website. Zie voor de reeds verschenen delen Feuilleton – Basisinkomen van A tot Z.