Basisinkomen van A tot Z. Communisme

Basisinkomen is geen communisme, het is slechts een vloer in je inkomen dat je altijd krijgt. Daarbovenop mag je onbeperkt geld verdienen.

Communisme

Een veelgehoorde uitleg van communisme is: een systeem waarbij alles door iedereen wordt gedeeld. Dat zou mooi zijn, maar zo werkte het zeker in de Sovjet- tijd niet.
Een preciezere uitleg van het communisme: een klasseloze en staatloze samenleving, gebaseerd op gemeenschappelijk eigendom van de productiemiddelen, waarbij iedereen produceert naar vermogen en krijgt naar behoefte.

Dat is basisinkomen niet, het is slechts een vloer in je inkomen dat je altijd krijgt. Daarbovenop mag je onbeperkt geld verdienen.

Met invoering van een basisinkomen verdwijnt het kapitalisme gebaseerd op privé-eigendom van fabrieken, grond, productiemiddelen etc. niet per se.

De overgang naar een rechtvaardiger samenleving, zal met vallen en opstaan gaan.

Te hopen is wel doordat elke inspanning naar vermogen wordt verricht, dat de beloning daar mee overeenkomt. De nivellering die dat tot gevolg heeft, zal de hoogte van het basisinkomen positief beïnvloeden.

En zoals gezegd: Als mensen daarnaast nog wat extra willen bijverdienen, dan kan dat onbeperkt.

Zie ook de tegenwerping Basisinkomen gaat in de richting van communisme.

Uit het boek: Het Basisinkomen van A tot Z.

Diverse leden van onze vereniging hebben meegeschreven aan dit lezenswaardige boekje over het basisinkomen. Per letter van het alfabet is een woord gekozen dat een relatie heeft met het basisinkomen.

Het boekje is te koop in onze webwinkel.

Het boekje wordt ook gepubliceerd als feuilleton op onze website. Zie voor de reeds verschenen delen Feuilleton – Basisinkomen van A tot Z.