Basisinkomen van A tot Z. Economie

De gedachte is dat welvaart toeneemt zolang de economie groeit en dat uiteindelijk iedereen daarvan zal profiteren.
Dat blijkt niet zo te werken.
Laat de economie dienstbaar zijn aan de groei van welzijn voor iedereen. Met een basisinkomen hoog genoeg om fatsoenlijk van te leven.

Volg een beetje het nieuws en bijna elke dag gaat het over economie. De economie moet vooral blijven groeien. De gedachte is dat welvaart toeneemt zolang de economie groeit en dat uiteindelijk iedereen daarvan zal profiteren. Welvaart zal geleidelijk doorsijpelen naar beneden, is de gedachtegang.

Dat blijkt niet zo te werken. Ondanks economische groei hebben steeds meer mensen moeite om het hoofd financieel boven water te houden. Welvaart sijpelt niet door naar beneden, terwijl multinationals en grootverdieners hun vermogen zien toenemen. Laatstgenoemden ontwijken en ontduiken belastingen, dragen niet hun verantwoordelijkheid voor de maatschappij, waarvan ze wel profiteren. Een door de jaren heen goed opgebouwde infrastructuur op bijna elk deelgebied van de samenleving is een inspanning van de hele maatschappij. Nagenoeg alle winsten zullen dus weer terug moeten vloeien, opdat het algemeen belang tot zijn recht kan komen.

De oplossing kan heel eenvoudig zijn. Laat de economie dienstbaar zijn aan de groei van welzijn voor iedereen. Met een basisinkomen hoog genoeg om fatsoenlijk van te leven kunnen we andere keuzes maken. Vinden we dan nog steeds dat de economie moet blijven groeien ten koste van mens en natuur, of kiezen we vooral voor welzijn in plaats van voor welvaart?

 

Uit het boek: Het Basisinkomen van A tot Z.

Diverse leden van onze vereniging hebben meegeschreven aan dit lezenswaardige boekje over het basisinkomen. Per letter van het alfabet is een woord gekozen dat een relatie heeft met het basisinkomen.

Het boekje is te koop in onze webwinkel.

Het boekje wordt ook gepubliceerd als feuilleton op onze website. Zie voor de reeds verschenen delen Feuilleton – Basisinkomen van A tot Z.