Basisinkomen van A tot Z. Financiering

Duidelijk is dat er voor de financiering van basisinkomen veel, heel veel geld is, de financieringsbronnen slechts te hoeven worden herschikt.

Er zijn inmiddels ettelijke modellen ontwikkeld, met evenzo vele varianten daarop. Nog regelmatig worden er nuances gepresenteerd waardoor er meer scherpte ontstaat in de discussie.
Zie de pagina rekenmodellen om onze website

Duidelijk is in ieder geval dat er veel, heel veel geld is dat als financieringsbron slechts te hoeven worden herschikt.

Zo zijn er pleidooien voor een zogenaamde Tobin-tax, een betaaltaks op alle financiële transacties, een negatieve inkomstenbelasting, hogere winst- en vermogensbelasting of een uitgave-belasting (btw) in plaats van een inkomstenbelasting.

Met een belasting op grondstoffen kan er bovendien een effectief milieubeleid gevoerd worden.

De wijze waarop het basisinkomen uiteindelijk gefinancierd zal gaan worden, hangt af van de dan regerende politieke partijen in Den Haag (en eventueel Brussel). Zij zullen uiteindelijk voor een model kiezen.

Om de politiek tot de door ons gewenste besluitvorming te bewegen zullen kiezers de juiste partijen op het pluche moeten zien te krijgen. Enkel dan verandert er iets.

Veel werk aan de winkel dus!

Uit het boek: Het Basisinkomen van A tot Z.

Diverse leden van onze vereniging hebben meegeschreven aan dit lezenswaardige boekje over het basisinkomen. Per letter van het alfabet is een woord gekozen dat een relatie heeft met het basisinkomen.

Het boekje is te koop in onze webwinkel.

Het boekje wordt ook gepubliceerd als feuilleton op onze website. Zie voor de reeds verschenen delen Feuilleton – Basisinkomen van A tot Z.