‘Een basisinkomen is een subsidie voor luiheid.’
Dit is een vaak gehoord argument.
Uit alle experimenten met basisinkomen (denk aan de Cherokee indianen in de VS, die nu al 23 jaar een basisinkomen krijgen; het 5 jaar durende MinCome Experiment in Canada, Permanent Fund in Alaska, experimenten in Namibië en India) blijkt dat mensen niet uitsluitend op de bank gaan zitten Netflixen. Overigens moeten mensen daar vrij in zijn om dat eventueel wel te doen.
De diverse experimenten, wereldwijd, laten tevens zien dat jongeren langer blijven studeren en worden zij minder snel ‘verplicht’ werkende jongere.
Volwassenen besteden meer tijd aan hun jonge kinderen. Alcohol misbruik, huiselijk geweld en kleine criminaliteit kwamen veel minder voor, waardoor de kosten van gezondheidszorg, justitie en politiezorg ook drastisch daalden.
Met een basisinkomen zullen er mensen zijn die hun fulltimebaan wellicht gaan terugbrengen tot een deeltijdbaan. Daarmee opent het mogelijkheden vooranderen om ook in deeltijd te gaan werken.
Laten we niet vergeten dat er bijvoorbeeld ook veel vermogende mensen zijn die vrijwillig in vele besturen meedraaien of anderszins zonder betaling goed werk doen.
Zie ook:
Maakt basisinkomen lui?
- Van een basisinkomen word je niet lui. Integendeel.
- Video Universiteit van Nederland: Worden we lui van een basisinkomen?
- Universiteit Leiden: Werkbereidheid neemt niet af door basisinkomen.
- Experimenten, pilots en aanzetten tot basisinkomen.
Uit het boek: Het Basisinkomen van A tot Z.
Diverse leden van onze vereniging hebben meegeschreven aan dit lezenswaardige boekje over het basisinkomen. Per letter van het alfabet is een woord gekozen dat een relatie heeft met het basisinkomen.
Het boekje is te koop in onze webwinkel.
Het boekje wordt ook gepubliceerd als feuilleton op onze website. Zie voor de reeds verschenen delen Feuilleton – Basisinkomen van A tot Z.