Het aantal argumenten om een basisinkomen in te voeren is groot.
Er zijn ook tegenwerpingen maar die kunnen we prima weerleggen.
Klik hier voor het overzicht.
Jouw reacties of aanvullingen zijn van harte welkom en je kunt ze via het contactformulier naar ons verzenden.
Onderstaand een pluspunt vanuit de invalshoek Welzijn & Gezondheid.
Basisinkomen verbetert de hersencapaciteit van kinderen.
Een extra financiële impuls bleek een directe impact te hebben op de hersenontwikkeling van kinderen.
Tot die opvallende conclusie komen Amerikaanse onderzoekers, zie The impact of a poverty reduction intervention on infant brain activity.. Ze baseren zich op een onderzoek dat zijn startpunt vindt op de kraamafdelingen van vier grote Amerikaanse steden. Op die kraamafdelingen benaderden de onderzoekers 1000 vrouwen die een laag inkomen hadden en net waren bevallen. De helft van de vrouwen kreeg bij deelname aan het onderzoek elke maand 333 dollar toegestopt. De andere helft ontving elke maand 20 dollar. In beide gevallen mochten de vrouwen het geld vrij besteden. Na een jaar bezochten de onderzoekers de gezinnen opnieuw en werd de hersenactiviteit van hun inmiddels 1-jarige kinderen gemeten.
Resultaten
De metingen schetsen een consistent beeld: de hersenactiviteit van kinderen van wie de moeder elke maand 333 dollar kreeg week af van die van kinderen van wie de moeder elke maand 20 dollar kreeg toegeschoven. “Het is opmerkelijk,” zo schrijven de onderzoekers in hun studie. “Omdat de patronen van hersenactiviteit die we zagen in de groep die meer geld had ontvangen, eerder in verband zijn gebracht met betere scores op latere leeftijd op het gebied van taal, de cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling.”
Geld
“We weten al jaren dat in armoede opgroeien de kans op mindere schoolprestaties, een lager salaris en een slechtere gezondheid vergroot,” stelt onderzoeker Kimberly Noble. “Maar tot nu konden we niet met zekerheid zeggen of de armoede zelf dit verschil in ontwikkeling veroorzaakte of dat opgroeien in armoede simpelweg samenhangt met andere factoren die deze verschillen veroorzaken.” Het nieuwe onderzoek suggereert voorzichtig dat armoede zelf de boosdoener is; wat extra geld lijkt op zichzelf immers al voldoende om een verandering in de hersenontwikkeling van jonge kinderen te bewerkstelligen.
Lees verder op Scientas het artikel Wetenschappers stoppen moeders elke maand 333 dollar toe en zien vervolgens iets heel bijzonders gebeuren.
Argument Gv8
Invalshoek Welzijn & Gezondheid