Alle berichten op de website

Onzekerheid is het probleem, universeel basisinkomen deel van de oplossing
22 maart 2023 Redactie Website

Volgens een nieuw boek van een vooraanstaande econoom is onveiligheid en niet ongelijkheid de bron van onze wereldwijde democratische malaise. En in arme landen is een basisinkomen nog meer dan in rijke landen nodig om vooral de onveiligheid te verminderen. Philippe van Parijs bespreekt het boek van Pranab Bardhan.
Lees verder

Lees verder
Voedselbank-oprichters Clara en Sjaak Sies over hun boek ‘van kruimels en brood’
21 maart 2023 Beheer Website

Met 172 locaties en duizenden vrijwilligers is de voedselbank een begrip in Nederland. Maar het begon allemaal 20 jaar geleden
Lees verder

Lees verder
Een universeel basisinkomen, gefinancierd door een belasting op kunstmatige intelligentie
19 maart 2023 Redactie Website

Robert Reich vindt dat er te weinig wordt nagedacht over de gevolgen van kunstmatige intelligentie (AI) op het werk. Nadat bijna alle banen zijn overgenomen (inclusief die van de durfkapitalisten die AI financieren en de ingenieurs die het ontwerpen), wat zullen mensen dan precies doen om geld te verdienen? Basisinkomen zou een oplossing kunnen zijn.
Lees verder

Lees verder
Uitvoeringsaspecten burgerbijslag, woontoeslag en burgerinkomen
16 maart 2023 Reyer Brons

Het sociale en fiscale stelsel in Nederland kraakt in zijn voegen. In de discussie is basisinkomen een oplossingsrichting die nauwelijks aan de orde komt. Wij willen de discussie verder helpen met twee verschillende tussenstappen. Onderstaand de uitvoeringsaspecten burgerbijslag, woontoeslag en burgerinkomen
Lees verder

Lees verder
Bestaansgeld, omdat je bestaat en om te kùnnen bestaan
13 maart 2023 Reyer Brons

Bestaansgeld wordt aan iedereen ter beschikking gesteld zonder toets op inkomen en vermogen, ongeacht de huishoudsamenstelling en zonder enige tegenprestatie te eisen. Als je nu een uitkering hebt die hoger is dan het bestaansgeld, is er een aanvulling op het bestaansgeld om op hetzelfde inkomen uit te komen als nu.
Lees verder

Lees verder
Universalisme: eerlijk, eenvoudig en toekomstbestendig
10 maart 2023 Reyer Brons

Om ons stelsel van sociale zekerheid eerlijk, eenvoudig en toekomstbestendig te maken, is een meer universele aanpak nodig. Groningse wetenschappers pleiten voor een sobere universele regeling, aangevuld met maatwerk voor specifiek situaties. Aan het slot van hun rapport bepleiten ze een bescheiden basisinkomen in de vorm van een verzilverbare heffingskorting.
Lees verder

Lees verder
Ellende als verdienmodel
7 maart 2023 Willem de Graaff

Willem is wel vaker niet van deze wereld ……… ziet wel vaker beren op de weg, nu in de vorm van vrijwilligers die beboet worden terwijl de directeur een riant salaris heeft .…………
Lees verder

Lees verder
Financiering burgerinkomen
4 maart 2023 Alexander de Roo

Het sociale en fiscale stelsel in Nederland kraakt in zijn voegen. In de discussie is basisinkomen een oplossingsrichting die nauwelijks aan de orde komt. Wij willen de discussie verder helpen met twee verschillende tussenstappen. Onderstaand de financiering van de tussenstap burgerinkomen.
Lees verder

Lees verder
Basisinkomen pijler sociaal-culturele omwenteling
1 maart 2023 Jan Stroeken

Basisinkomen is een belangrijke pijler in de sociaal-culturele omwenteling die zich geleidelijk aan het voltrekken is. Basisinkomen zal de startkansen van velen enorm verbeteren en een belangrijke basis vormen voor een solidaire samenleving.
Lees verder

Lees verder
Negatieve inkomstenbelasting als herverdelingsinstrument
26 februari 2023 Jan Soons

Meer menselijke maat, afschaffing van het toeslagenstelsel en vereenvoudiging van het belastingstelsel. Het zijn ambitieuze voornemens van het kabinet, maar hoe geef je die vorm? Jan Soons breekt een lans voor negatieve inkomstenbelasting.
Lees verder

Lees verder
Basisinkomen heeft de wind mee
23 februari 2023 Alexander de Roo

Alexander de Roo ziet deze maand veel positieve ontwikkelingen rond basisinkomen. Onderstaand staat hij stil bij acht ontwikkelingen of gebeurtenissen.
Lees verder

Lees verder
Conferentie Gedurfde Ideeën over Armoedebestrijding 18 maart
21 februari 2023 Redactie Website

Het bestuur van Linksom! nodigt leden van de vereniging Basisinkomen en andere belangstellenden uit voor de conferentie Gedurfde Ideeën over Armoedebestrijding op 18 maart.
Lees verder

Lees verder
Basisinkomen staat op de kennisagenda van het ministerie van SZW
19 februari 2023 Peter van Hoesel

Sinds 2017 pleit Peter van Hoesel naar goed onderzoek betreffende het invoeren van basisinkomen. In februari 2023 is het opgenomen als deelvraag onder het thema bij de maatschappelijk opgave "bestaanszekerheid" om sociale zekerheid te kunnen bieden.
Lees verder

Lees verder
Financiering burgerbijslag en woontoeslag
17 februari 2023 Reyer Brons

Het sociale en fiscale stelsel in Nederland kraakt in zijn voegen. In de discussie is basisinkomen een oplossingsrichting die nauwelijks aan de orde komt. Wij willen de discussie verder helpen met twee verschillende tussenstappen. Onderstaand de financiering van de tussenstap burgerbijslag.
Lees verder

Lees verder
Het Welzijnsparadijs – utopie of werkelijkheid? Aafko de Vries
14 februari 2023 Reyer Brons

Aafko de Vries uit Hellendoorn schreef een boek waarin hij pleit voor een experiment met een Solidariteitsdorp en voor een Partij Solidariteit Nederland. Basisinkomen is daarbij een belangrijk onderdeel op weg naar het Welzijnsparadijs.
Lees verder

Lees verder
Half Nederland ziet basisinkomen wel zitten.
11 februari 2023 Reyer Brons

Bij een peiling van NU.nl vindt de helft van de deelnemers dat de Nederlandse samenleving gebaat zou zijn bij het invoeren van een basisinkomen. Hoopgevend, maar er is nog een weg te gaan om ook de andere helft te overtuigen.
Lees verder

Lees verder
Verdien jij wat je verdient?
10 februari 2023 Willem de Graaff

Willem vraagt zich af of sommigen niet meer geld krijgen dan ze verdienen. Voor werk dat niet bevredigend is en waarbij je ook nog eens het risico op een burn-out loopt. Geef ze een basisinkomen zodat ze andere werk kunnen zoeken. Misschien minder betaald, maar veel gezonder.
Lees verder

Lees verder
Taiwan schrijft geschiedenis met een universeel en onvoorwaardelijk bedrag voor alle inwoners
7 februari 2023 Redactie Website

In Taiwan krijgen alle burgers eenmalig een bedrag uitgekeerd omdat de belastinginkomsten vorig jaar zeer hoog waren. Gekozen is voor een onvoorwaardelijk vorm en niet voor beperkt besteedbare vouchers zoals eerder gebeurde tijdens de COVID-pandemie.
Lees verder

Lees verder
Basisinkomen en Negatieve inkomstenbelasting zijn economisch hetzelfde, maar politiek-psychologisch is basisinkomen beter
4 februari 2023 Alexander de Roo

Negatieve inkomstenbelasting (NIB) lijkt meer op het huidige systeem en stigmatiseert mensen in winnaars die betalen voor de verliezers. Ook zal met een NIB  met maandelijkse voorschotten gewerkt moeten worden. Dat geeft - net als de toeslagenaffaire- verreken problemen.
Lees verder

Lees verder
RoodGroene samenwerking….ook met nieuwe inhoud?
3 februari 2023 Alexander de Roo

Op 4 februari congresseren GroenLinks en PvdA gebroederlijk naast elkaar in Den Bosch. Daar gaan de voorstanders van basisinkomen deze werkgroepen een flyer uitdelen.
Lees verder

Lees verder
Sander en de Kloof. ……..Sander over de brug?
1 februari 2023 Willem de Graaff

Hoe kan iemand tegen basisinkomen zijn, bijvoorbeeld Sander Schimmelpenninck, Hoe kan het dat in een goed programma van Tegenlicht over kloofdichters niemand het basisinkomen noemt? Staan ze toch allemaal aan de ‘goede’ kant van de kloof?
Lees verder

Lees verder