Bezuinigen door elkaar een basisinkomen te gunnen!

Het sublieme idee van een basisinkomen voor iedereen is al tientallen jaren oud. Maar de haalbaarheid en betaalbaarheid wordt door weinigen begrepen. Dit is mijn poging daartoe.

Wanneer we kinderen tot en met 14 jaar buiten deze beschouwing laten en mensen met een geschat vermogen boven de 2 miljoen Euro ook, zou iedereen een vast en onvoorwaardelijk basisinkomen kunnen ontvangen enkel door te herstructureren! Mensen die werken krijgen er op jaarbasis duizenden euro’s bij!, en mensen die niet werken kunnen in hun basis van bestaan voorzien.
Ongeveer 14 miljoen mensen zouden recht hebben op een basisinkomen van 400 Euro per maand. Dat lijkt te weinig maar er dient zo grootschalig geherstructureerd te worden dat het bijna niet in een keer te bevatten valt. Iedereen die werkt gaat er gewoon 400 per maand bij krijgen!, en als we ons door de cijfers heen worstelen zien we dat we zonder problemen ook 800 per maand aan iedereen kunnen verstrekken zonder dat iemand er minder van wordt.
14 miljoen keer 5000 (12 maanden 400 plus 200 vakantiegeld) is 70 miljard
Dat wordt betaald van; alle uitkeringen en dat is nu 27 miljard
nationale schuld kost (daar moet een streep door, en levert op)  14 miljard
huursubsidie afschaffen 2 miljard
hypotheekrenteaftrek kost 11 miljard en beperken tot 2 ton brengt   5 miljard
7 miljoen mensen krijgen direct 400 meer te besteden en aan extra btw usw   18 miljard
gemeentefonds halveren levert op   9 miljard
economische structuurversterking… klinkt en is oneerlijk, halveren   1 miljard
Volksgezondheid…zonder winstoogmerk levert op 5 miljard
Verkeer en waterstaat… zonder winst en fraude… kost een derde minder       3 miljard
Het infrastructuurfonds gaat 25 % bezuinigen 2 miljard
jeugd en gezin wordt vanzelf anders ingericht levert op (6 miljard nu)  1 miljard
Et voila opgeteld is dit al 87 miljard en van die 17 miljard overschot kunnen we ook alle kinderen en miljonairs dat basisinkomen schenken.
Nuancering; 7 miljoen thans werkende mensen krijgen direct 400 meer te besteden in de maand en doen dat ook.  Ze gaan vaker uit eten, een weekendje weg of naar de bioscoop en betalen daar belastingen over…(btw, accijns en wat al niet) belasting op belasting krijg je, en 18 miljard is echt een voorzichtige schatting!
Ik heb herhaaldelijk gelezen dat een meter snelweg een miljoen kost! Die hele sector hangt van fraude aan elkaar. En dat geldt ook in de gezondheidszorg waar krankzinnig dure regelingen niet worden aangepakt… Managers die managers managen en daar miljoenen mee verdienen… Het hangt van zottigheid aan elkaar en is onbetaalbaar aan het worden en elementaire zorg is voor eigen rekening… zot zotter zotst.
Je kunt van de hier voorgerekende 400 ook 600 of 800 maken. Veel van wat dat extra kost vloeit via belastingen direct weer terug de staatskas in.
De werkende massa, wordt er direct en veel beter van… De niet werkende massa (te oud, te lui, gehandicapt of wat dan ook) schiet er op het eerste gezicht bij in. Maar als we enkel de misstanden uit de ouderenzorg halen en zorgen dat ouderen die 400 als besteedbaar inkomen overhouden…
Mensen zoals ik die geen minimumloonslaaf willen zijn zullen creatief moeten zijn. Eengezinswoningen zijn gericht op 2 ouders met 1 kind… in die huizen kunnen 2 of drie volwassenen wonen… Drie keer 400 is 1200 en daar kunnen de vaste lasten e.d. Van betaald worden….
Wanneer we naar bijstandsmoeders kijken werkt het alleen als ook de kinderen een basisinkomen krijgen… Een moeder met 2 kids heeft dan 1200 in de maand.
Persoonlijk zou ik de begroting zelfs sluitend kunnen krijgen wanneer iedereen maar dan ook echt iedereen in ons land of in Europa een basisinkomen van 1200 per maand zou krijgen. Dat vraagt echter enige belasting herzieningen. (de echte vervuilers gaan echt betalen)
De wereld is er wel aan toe, maar het old boys netwerk dat elkaar de miljoenen en meer toebedeelt laat alles liever zoals het is.
Hun oplossing is oorlog.  Het basisinkomen zou een basis aan echte beschaving bieden.
Auteur: Samson