Boek van Hans Geurts over de Derde Verlichting is uit

Hans Geurts deed een onderzoek naar de (on)mogelijkheden van een Onvoorwaardelijk en Universeel Basisinkomen en schreef daarover het boek De Derde Verlichting.
Dat bevat een zeer uitgebreide, holistische benadering van het onderwerp basisinkomen, dat volgens hem wel in een noodzakelijke context moet worden geplaatst. 

31 oktober 2022

De dag dat het boek De Derde Verlichting is gepubliceerd en die tegelijkertijd werd gebombardeerd tot ‘Dag van De Verlichting’. De Derde Verlichting is een uit de hand gelopen sociaaleconomisch en maatschappelijk pamflet met vele vragen en nog veel meer antwoorden. Wat is er gebeurd? Wat gebeurt er? Wat moet er gebeuren? Het boek
is een lange verkenningstocht door verleden, heden en toekomst, op diverse terreinen, zoals economie, technologie, filosofie, politiek en klimaat.

“Wil de laatste mens het licht uitdoen?”

Er is duidelijk veel, heel veel mis op het moment. Het sociaal contract staat op springen. De geschiedenis is een aaneenschakeling van grote veranderingen. Waarom nu dan niet? Lukt het de mens om tijdig orde op zaken te stellen of doet hij zelf het licht uit? 99% doet wat 1% bepaalt, dat is raar. Twee belangrijke mantra’s zijn in het boek verweven:

  • “Alles is een keuze!”
  • “Als WIJ dat willen dan veranderen WIJ de wereld!”
Basisinkomen

De Derde Verlichting heeft haar wortels in een onderzoek naar de (on)mogelijkheden van een Onvoorwaardelijk en Universeel Basisinkomen gestart in 2015 en kent vervolgens een lange aanloop, waarover in het boek zelf alles wordt verteld.
De Derde Verlichting is dan ook een zeer uitgebreide, holistische benadering van het onderwerp basisinkomen, dat inderdaad in een noodzakelijke context moet worden geplaatst. Deel 10 is gereserveerd voor specifieke analyses en voorstellen, in de volle overtuiging dat het idee van een basisinkomen nooit een doel op zichzelf kan en mag zijn!

Verandering

De geschiedenis is een aaneenschakeling van veranderingen. Paradigma’s rond arbeid en inkomen zullen opnieuw moeten worden gedefinieerd. De Derde Verlichting is één lang pleidooi voor een maatschappelijke ommekeer. En blijkbaar is het onvoorwaardelijk basisinkomen goed betaalbaar! Als duiding van actuele problematiek, richtingwijzer
en handleiding voor de toekomst én als waarschuwing voor een verkeerde afslag is De Derde Verlichting een aanrader voor iedereen.

Als nieuwigheidje zijn de voetnoten in het boek voorzien van een QR-code, zodat tijdens het lezen snel online extra informatie kan worden geraadpleegd.

Persbericht Hans Geurts, november 2022

Het boek is uitgegeven via Brave New Books en daar te bestellen.
Ook verkrijgbaar via de boekhandel. ISBN 9789464657579. Prijs € 24,90, 422 blz.
Meer informatie op de website van de auteur: www.vinisva.nl.
Daar is ook een gratis digitaal inkijkexemplaar (PDF) verkrijgbaar.

Zie ook een recensie op onze website door Bert Vos.