Boekbespreking: Dick Pels – A Heart for Europe

Hart voor Europa

Het EuropeA-heart-for-Europe-cover-1-212x300se beschavingsideaal staat voor de oneindige zoektocht naar een meer vredelievende, zachtaardige, ontspannen, minder gevaarlijke maatschappij. Een maatschappij waarin mensen niet langer bang zijn voor elkaar, voor hun instituties, of voor zichzelf. Maar op dit moment bevindt Europa zich midden in een ‘perfect storm’ van populistisch nationalisme, Russisch revanchisme, neoliberale financiële ellende, religieus geïnspireerd terrorisme en vluchtelingenchaos. Die op elkaar gestapelde uitdagingen maken het urgent om onze Europese idealen van vrede, vrijheid, democratie, duurzaamheid en het goede leven opnieuw uit te vinden. In dit boek doet Dick Pels een dappere poging om de oorspronkelijke passie van het Europese project nieuw leven in te blazen. Het idee van een beschaafd Europees patriottisme moet worden gered van de angstpolitiek die wordt bedreven door rechtse én linkse nationalisten.

Inhoud:

  1. Europe’s Embattled Soul
  2. The Conquest of Social Fear
  3. The Nationalist International
  4. European Freedom
  5. European Democracy
  6. The European Good Life
  7. The Language of Europe
  8. Europatriotism

 

In hoofdstuk 6: The European Good Life noemt hij op blz. 102 en 104 het basisinkomen als te overwegen optie. Hij refereert daarbij aan een suggestie van Philippe van Parijs om iedere burger van de EU een basisinkomen van € 200 te verschaffen, bijvoorbeeld te financieren via een Tobin-taks op financiële transacties.

Over de auteur:

Dick Pels is socioloog en freelance publicist. In vorige levens was hij Professor of Sociology & Communications aan Brunel University, London, voorzitter van de links-liberale denktank Waterland en (van 2010 to 2013) directeur van Bureau de Helling, het wetenschappelijk bureau van Groen Links. Zie www.dickpels.nl

Het boek is te bestellen en als PDF gratis te downloaden via zijn website. http://dickpels.nl/?p=768

Reyer Brons, 2 juli 2016

A Heart for Europe Boek omslag A Heart for Europe
Engelstalig
Dick Pels
Europa, Geschiedenis & Politiek
Athenaeum Amsterdam
mei 2016
paperback
160
http://dickpels.nl/?p=768
9780995460300
12,95 or free download @dickpels
Reyer Brons

Het Europese beschavingsideaal staat voor de oneindige zoektocht naar een meer vredelievende, zachtaardige, ontspannen, minder gevaarlijke maatschappij. Een maatschappij waarin mensen niet langer bang zijn voor elkaar, voor hun instituties, of voor zichzelf. Maar op dit moment bevindt Europa zich midden in een ‘perfect storm’ van populistisch nationalisme, Russisch revanchisme, neoliberale financiële ellende, religieus geïnspireerd terrorisme en vluchtelingenchaos. Die op elkaar gestapelde uitdagingen maken het urgent om onze Europese idealen van vrede, vrijheid, democratie, duurzaamheid en het goede leven opnieuw uit te vinden. In dit boek doet Dick Pels een dappere poging om de oorspronkelijke passie van het Europese project nieuw leven in te blazen. Het idee van een beschaafd Europees patriottisme moet worden gered van de angstpolitiek die wordt bedreven door rechtse én linkse nationalisten.