BREXIT maakt duidelijk: De Europese Unie moet democratisch​, soci​a​al en ​duurzaam zijn.

brexiteuDiverse groepen die voorstander zijn van een basisinkomen hebben een gezamenlijke verklaring uitgebracht inzake de Europese Unie en het uittreden van de Britten uit de Unie (BREXIT)

Gezamenlijke verklaring van:

  • de Attac werkgroep genoeg voor alle (Duitsland)
  • de Attac Content Group basisinkomen (Oostenrijk)
  • het netwerk basisinkomen en sociale cohesie – B.I.E.N. Oostenrijk
  • Raad van het netwerk basisinkomen (Duitsland)
  • de Roundtable basisinkomen (Oostenrijk)
  • Vereniging Basisinkomen (Nederland)

 

juli 2016

BREXIT maakt duidelijk: De Europese Unie moet democratisch, sociaal en duurzaam zijn.

Wij stemmen:

JA, voor een democratische Europese Unie,

waarin de burgers beslissen over hun werk- en leefomstandigheden. Om dit te bereiken zijn ook juridische stappen nodig en een referendum over de Europese grondwet.

JA, voor een sociale Europese Unie,

die alle inwoners onvoorwaardelijk alle fundamentele sociale rechten toekent, zoals het recht op sociale zekerheid door een Onvoorwaardelijk Basisinkomen*, het recht zelf gekozen werk, het recht op betaalbare huisvesting met goede water- en energievoorzieningen, het recht op openbaar vervoer, complete gezondheidszorg, voor kinderopvang en zorg voor ouderen, onderwijs en cultuur, het recht op vrijheid en asiel.

JA, voor een duurzame Europese Unie,

die het primaat van de huidige economie plaats laat maken voor een economie die gericht is op wat mensen nodig hebben en het behoud van natuurlijke hulpbronnen en middelen van bestaan waarborgen.

* Het onvoorwaardelijk basisinkomen (Obi/UBI) is een geldbedrag dat regelmatig wordt betaald – zonder de eis van tegenprestaties (anders dan leven), universeel, iedereen en hoog genoeg om te kunnen voorzien in eigen basisbehoeften, waaronder ook een volwaardige participatie in de samenleving. (Definitie van het Europees netwerk Ubie)