Congres Basisinkomen Maastricht goed bezocht door Internationaal publiek

vbi25De Vereniging basisinkomen vierde in het weekend van 29-31 januari 2016 in Maastricht haar 25 jarige verjaardag met een driedaags internationaal congres met als thema “Experimenten met een Basisinkomen”.

André Willems
André Willems

Wethouder sociale zaken van Maastricht Andrë Willems opende de zaterdag het congres, waar ruim 150 aanwezigen uit diverse Europese landen aanwezig waren.

Philippe van Parijs
Philippe van Parijs

De gastsprekers waren top, en Guy Standing en Philippe Van Parijs zijn altijd hun eigen bevlogenheid zelve. Je wordt als vanzelf opgenomen in de boodschap.Tevens was aanwezig de voormalig Braziliaans senator Eduardo Suplicy de man die in Sao Paulo (Brazilië) onder voormalig president Lula in 2004 de Bolsa Familia op heeft gestart en nu op 2 Februari hier in België aan de UCL (Université Catholique de Louvain)de eretitel van Doctoris Honoris Causa krijgt. Ook Luc Soete was aanwezig, hij is een Belgisch econoom. Sinds 2012 is Soete rector magnificus van de Universiteit Maastricht.

Sjir Hoeijmakers
Sjir Hoeijmakers

Ook Sjir Hoeijmakers is een zeer bevlogen spreker en maakte ons wegwijs in de Nederlandse pilootprojecten en dan hadden we natuurlijk ook Otto Letho en Markus Kanerva die ons het Finse plan kwamen voorstellen en Otto die ging meteen vrolijk van start met een “ik ga jullie hoop waarschijnlijk meteen aan diggelen gooien, want neen dit is geen OBi volgens de definitie van het woord, maar wel een poging tot eerlijke herverdeling”

En hij heeft natuurlijk gelijk: het Finse project is niet onvoorwaardelijk en nog minder individueel. Het is gelinkt aan de laagste inkomens die er dus een extraatje bijkrijgen en over hoeveel dat zal zijn daar zijn ze in feite nog niet helemaal uit; bovendien is het voor huishoudens en dus niet per individu.

Maar goed, het is een start en we wachten nieuwsgierig op de evolutie ervan.

Enno Schmidt is niet tot in Maastricht geraakt, hij heeft het waarschijnlijk heel druk met het referendum in Zwitserland dat van september vooruitgeschoven is naar 5 juni 2016, alwaar de Zwitsers hun stem kunnen uitbrengen in hun directe democratie voor of tegen invoering van het OBi. [1]

Ook Nele Lijnen van Open VLd Belgie kwam langs om het congres mee te maken. Er zijn echt wel mensen, ook op politiek niveau, die open staan voor het OBi en er rustig maar zeker mee bezig zijn, met hun eigen bescheiden en soms zeer beperkte middelen binnen hun partij en ik had trouwens een kort gesprek met iemand (zijn naam ontgaat me) van het Nederlandse pvda die op Europees niveau werkt ook aanwezig was en me liet weten dat ze ook daar met argusogen tal van projecten aan het volgen zijn en voor sommige ervan al wat meer interesse hebben dan andere. Ook de schepen van sociale zaken van de stad Maastricht bracht een mooie en interessante bijdrage.Verschillende groene politici uit de UK kwamen ook een kijkje nemen in het Maastrichtse.

Van het Franse netwerk MFRB [2] was Nicole Teke aanwezig die vertelde over de lobbyacties op alle politieke niveau’s in Frankrijk. Binnenkort organiseren zij een debat in de Finse Ambassade in Parijs over de Finse Experimenten, om zo hun naamsbekendheid groter te maken.

Tijdens het congres waarschuwden verschillende sprekers voor experimenten met het basisinkomen. Guy Standing, de stichter van het Basic Income Earth Network (BIEN), vindt dat elk experiment moet uitgaan van het principe dat het basisinkomen bedoeld is als middel om ieder individu een waardig leven binnen de samenleving te bieden. Het is een soort sociaal dividend als resultaat van de inspanningen van onze voorouders. Voor Guy geldt er slechts een voorwaarde voor een basisinkomen en dat is dat de burger deelneemt aan het politieke systeem. De burger moet zijn verantwoordelijkheid nemen. In Engeland regeert nu een neo-conservatieve regering gebaseerd op slechts 24% van de uitgebrachte stemmen.

Guy Standing
Guy Standing

Guy Standing is positief over experimenten omdat deze laten zien hoe het werkt. Daarin verschilt hij van mening met een andere voorvechter Philippe Van Parijs, mede-oprichter van BIEN. Van Parijs waarschuwt tijdens zijn voordracht dat de experimenten niet de werking van het basisinkomen kunnen laten zien omdat ze altijd beperkt zijn in omvang en tijd. Hierdoor wordt niet duidelijk wat het effect bijvoorbeeld is op de arbeidsmarkt.

Ondertussen blijft het basisinkomen een populair gegeven dat bij een steeds groter publiek bekend wordt. Op het ogenblik zijn besprekingen gaande tussen meer dan 20 kleine politieke partijen die allemaal een basisinkomen willen invoeren, verenigd onder de naam ARA. Alle grote politieke partijen zijn er eveneens druk mee bezig, behalve VVD en PvdA die hun bedenkingen hebben.

Tijdens een inventarisatie op het drukbezochte congres over het basisinkomen in Maastricht op 30 januari bleek dat 20 Nederlandse gemeenten een basisinkomen willen. Het basisinkomen is nog nooit zo populair geweest. [3] Enige voorzichtigheid over deze ontwikkelingen blijft natuurlijk op zijn plaats als je bedenkt waar de gemeenten mee worstelen en of hun intenties wel zuiver zijn. Gaat het om de invoering van een basisinkomen of is het een manier om de keiharde gevolgen van de Participatiewet te verzachten bij de uitvoering er van door de gemeenten? [4]

Het basisinkomen kent als ideaal een lange geschiedenis. De Vereniging Basisinkomen maakt zich hier al 25 jaar hard voor. Er zijn eerder al oplevingen in populariteit geweest, die liepen echter met een sisser af. Steeds op het hoogtepunt kreeg het geen vaste grond in de politiek. Met de aankomende verkiezingen van 2017 maakt het weer een kans.

Met dank aan Christina Lambrecht en Rob Vellekoop voor de geleende teksten.

Filmpjes over het evenement zijn te vinden via:
http://basisinkomen.org/interviews-and-lectures-about-basicincome-from-maastricht-2016/

Website van het evenenment: http://basisinkomen.org/nl