#d66 Lousewies spreekt op congres in Ljubljana over basisinkomen

Lousewies van der LaanHier spreek Lousewies van der Laan op het congres over basisinkomen “Universal basic income: for new social contract in Europe” dat gehouden werd op 11 en 12 Oktober 2012 in de zaal “Ursula” in Ljubljana.

Weinig theoretische concepten bieden ideeën die verder gaan dan de gevestigde kaders. Nog zeldzamer zijn antwoorden die niet de neiging hebben te kiezen tussen orthodoxe economische oplossingen: meer overheidsuitgaven, om de economie te stimuleren in tijden van recessie, of overmatige besparingen om de economische situatie van de bevolking te verbeteren.

Universeel basisinkomen (UBI) is een concept welke onderwerpen herdefinieert zoals werk, de werkgelegenheid, de op  lonen gebaseerde maatschappij, sociale economie. Het idee is simpel: verdeel het inkomen onvoorwaardelijk toegekend aan allen op individuele basis, zonder middelentest en werkeisen.

Het evenement was een uitstekende gelegenheid om van gedachten te wisselen over de uitdagingen van de post-moderne, geglobaliseerde wereld en praten over de mogelijkheden voor de uitvoering van de UBI’s in Slovenië. Het bracht de leidende theoretici op het gebied van basisinkomen en de verzorgingsstaat, en opende de ruimte voor internationale discussie en uitwisseling van wereldwijde ervaring.  DE internationale bijeenkomst werd georganiseerd door de Sloveense Instituut Novum en Het Europese Liberale Forum met de steun van Project: Polen. Gefinancierd door het Europees Parlement.

Lousewies is oud EU-parlementarier en is van onze  “political church” zoals ze het zelf noemt, die in het politieke firmament  een “progressif green social liberal party” is, maar we noemen haar D66.

In 2006 stelde Lousewies van der Laan zich met een veranderingsagenda voor de partij kandidaat voor het partijleiderschap van D66; zij wilde de partij omvormen tot een brede liberale beweging in het centrum van de Nederlandse politiek. De leden van D66 kiezen echter voor de meer behoudende koers van Alexander Pechtold, waarna Van der Laan besluit de politiek te verlaten.

Zij lijkt hier voorstander te zijn van een Basisinkomen. Haar twitteradres is @LWvdLaan

Meer over het congres in Ljubljana:  http://www.inovum.si/ubi/

De Filmpjes van het congres: http://www.youtube.com/playlist?list=PLa8WCjH6jK7gCbtkSGLh-thfq3ZSrUf3p

Website van Lousewies van der Laan: http://www.lousewiesvanderlaan.nl/