D66 zet basisinkomen op de agenda van het kabinet, volgen GroenLinks en de PvdA?

sjirDoor energieke inzet van onze Sjir Hoeijmakers en anderen zoals de jonge Democraat Harro Boven heeft D66 als eerste grote partij gekozen om het basisinkomen als serieuze optie te zien voor de 21e eeuw. D66 pleit voor lokale experimenten en meer onderzoek naar het basisinkomen door de nieuwe regering, waar ze zelf zeer waarschijnlijk deel van zullen uit maken. Met 650 tegen 100 stemmen werd Sjirs amendement aangenomen. Ook financieel specialist D66 Kamerlid Wouter Koolmees ( 5e op D66 lijst) sprak zich uit voor dit amendement.
GroenLinks gaat zich op 17 december uitspreken over het amendement representatieve proef met basisinkomen . 200 GroenLinksers onder aanvoering van Uw voorzitter hebben dit voorstel voor een echte proef met het basisinkomen gedaan. Tot 19 november kunnen GroenLinks leden zich nog aanmelden voor het beslissende congres in Utrecht. Klik hier als je je wilt aanmelden.

De PvdA gaat zich op 14 en 15 januari bezig houden met haar programma en ook daar zullen basisinkomen amendementen voorliggen dankzij onze onvermoeibare Hans Lindeijer.

Burgerpetitie basisinkomen2018 gaat door, ook na aanbieding aan Tweede Kamer

petitie2018Op 25 oktober overhandigde Johan Luijendijk ( met lichtblauwe spijkerbroek) namens 58.675 Nederlanders de petitie basisinkomen aan de Tweede Kamer. Het goede nieuws is er een goede kans is dat de Tweede Kamer zich hier mee uiteen gaat zetten, omdat het parlement geen motie of iets dergelijks over het basisinkomen heeft aanvaard. Het is altijd veel makkelijker om handtekeningen op te halen tegen iets dan voor iets. De petitie gaat gewoon door. 100.000 is het doel. Je kunt nog steeds tekenen of delen op Facebook. De toekomst is aan de Verlichtingsdienst, niet aan de Belastingdienst. AD en Telegraaf wijden er polls aan: 44 % van het AD publiek is voor een basisinkomen. Meer dan in de peiling van Maurice de Hond een half jaar geleden ( 40 % voor). De suggestieve stelling van De Telegraaf “Geld krijgen maakt lui” werd door 39 % afgewezen. Zelfs onze grootste kranten hebben door dat er een groeiende onderstroom is voor het onvoorwaardelijke basisinkomen.

Alexander de Roo, voorzitter Vereniging Basisinkomen, 12-11-2016