De demonstraties voor basisinkomen op 26 oktober 2019

Op 26 oktober vonden wereldwijd in meer dan 25 steden demonstraties voor basisinkomen plaats.
Hier volgt een impressie van de demonstratie in Amsterdam en aan het eind een paar doorkijkjes naar het buitenland.

Vande meeste sprekers zijn videobeelden. Links om die te bekijken via YouTobe en Facebook staan aan het eind van deze tekst.
Zie ook een verzameling leuzen die deels op borden zijn geplaatst en gebruikt tijdens de demonstratie.

 

Basisinkomen: Idee en Beweging

Op de Dam in Amsterdam hebben we op 26 oktober met ruim 200 mensen betoogd voor het basisinkomen. Willem Banning ( FNV Uitkeringsgerechtigden) trapte af. Zij willen AOW voor iedereen. Zijn boodschap is: basisinkomen is financierbaar en  1 miljoen leden van het  FNV serieus discussiëren over  het basisinkomen. Begin 2021 bepaalt de FNV haar standpunt over het basisinkomen. Net op tijd voor de TK verkiezingen.

Brigitta Scheepsma ( Basisinkomen Fryslân) vertelde over de kracht van het basisinkomen  en de inspiratie van het grootste experiment in Kenia waar 20.000 mensen meedoen en dat 12 jaar loopt.
Samen met haar partner Jan Atze Nicolai zorgde ze ervoor dat de Volkskrant en het Dagblad van het Noorden aandacht gaven aan onze demonstratie.

Guy Standing (bedenker van de term het precariaat) verhaalde hoe het basisinkomen experiment in India vrouwen kracht geeft. Zelfs minder valide vrouwen begonnen  kleding te produceren en te verkopen. Vrouwen deden hun hoofddoek af, eindelijk zelfstandig. Guy betoogde dat de Commons (dat wat van ons allemaal is) ons zijn afgepakt. Dat gaan we terug pakken (CO2 rechten,  data, etc  belasten en opbrengst gebruiken voor financiering van het basisinkomen.

Sander Strootman ( woordvoerder Gele Hesjes) ziet basisinkomen helemaal zitten. Weg met al die paperassen. Geef mensen dat minimale inkomen en als je meer wilt dan ga je betaald werken. 95 % van de 600 Eindhovense Gele Hesjes steunt basisinkomen.

Vervolgens Arjan Gelder.
Hij is bezig met het opzetten van de politieke en maatschappelijke beweging Wil.nu.
Die beweging wil basisinkomen realiseren in eerste instantie voor de ZZP’ers.
Daarna deed Alexander de Roo ( voorzitter Vereniging Basisinkomen) het basisinkomen spel: 10 vragen die je met ja, nee of MWAH moest beantwoorden.
Ook had hij een oproep aan de progressieve politiek.  In 2017 spraken PvdD, GroenLinks, PvdA en D66 zich uit voor experimenten…nu is de tijd om nieuwe stappen te zetten bij de Tweede Kamer verkiezingen van maart 2021!
Ook een oproep voor  Rutte als aanvoerder van de VVD..  Betaald werk moet lonen voor iedereen…niet alleen de bovenmodalen! Daarom weg met vrijwel alle inkomensafhankelijke toeslagen en kortingen. En zet dat geld ( 100 miljard euro) in voor een fatsoenlijk basisinkomen!

Als laatste spreekster Katy Olivia van Tergouw ( Comité Donut D-Day) over haar persoonlijke ervaringen met de bijstand. Vernederend, het drukt je in de put en de Participatiewet bereikt precies het omgekeerd van wat de bedoeling is. Alleen een basisinkomen maakt mensen vrij, zodat ze kunnen werken en ijveren voor de echt belangrijke zaken zoals het stoppen van de Ecocide ( de uitroeiing van de natuur).

Aandacht in de media: Trouw, RTL Nieuws, Volkskrant, Parool, Dagblad van het Noorden, De Limburger en Nu.nl, Metro, Nederlands Dagblad, Gereformeerd Dagblad.
Bijna hadden we het 8 uur journaal gehaald. Je ziet de camera man van de NOS naast Alexander op de foto. De volgende keer met meer mensen gaat dat wel gebeuren.

New York

Wereldwijd

Er waren 25 marsen over de hele wereld voor het basisinkomen.

Berlijn

Hier plaatjes van New York,
Berlijn
en ook Amsterdam.

We gaan er wereldwijd een jaarlijkse traditie van maken in September. De nieuwe 1 mei demonstraties, maar dan voor invoering van het basisinkomen voor alle mensen op deze Aarde.

 

Alexander de Roo, oktober 2019

Amsterdam

Video’s via YouTube:

 

Video’s via Facebook: