De implosie van het Westen lijkt onafwendbaar

De implosie van het Westen lijkt onafwendbaar, de kosten voor levensonderhoud rijzen de pan uit. Een ubi kan uitkomst bieden, zegt Joop Böhm, wanneer gaan politici luisteren naar hun landgenoten?

implosie

implosie

 

 

De implosie van het Westen lijkt onafwendbaar, de kosten voor levensonderhoud rijzen de pan uit. Een universeel basisinkomen kan uitkomst bieden, zegt Joop Böhm, wanneer gaan politici luisteren naar hun landgenoten?

 

 

In het AD van donderdag 6 december 2018 interviewt Hans van Zon Jonathan Holslag, hoogleraar internationale politiek. In zijn boek “Vrede en Oorlog” maakt hij een reis door 3.000 jaar geschiedenis. Zijn conclusie luidt: “De implosie van het Westen lijkt onafwendbaar”. Het interview bestrijkt ook de landelijke politiek.

Jonathan Holslag laat duidelijk blijken weinig gelukkig te zijn met onze huidige premier. “Wat me erg stoort aan politici als Mark Rutte is dat zij medemenselijkheid afdoen als een luxe, als iets wat alleen kan als de economische situatie het toelaat. Dat is een ernstige denkfout,” aldus de politicoloog. En na de opmerking van Van Zon “U bent duidelijk niet te spreken over Mark Rutte” vervolgt de hoogleraar: “Mark Rutte is geen liberaal maar een opportunist, die liberale waarden als een baksteen laat vallen als hij zaken kan doen met dictators en daardoor dictators sterk helpt maken. Politici als hij zouden eens in de spiegel moeten kijken, want de geschiedenis zal anders een meedogenloze analyse van hun beleid opmaken. Van politici die enorme kansen hebben laten liggen, hebben toegestaan dat onze erfenis werd verkwanseld. Beleidsmakers worden niet betaald om vrijhandel te beschermen, maar om de belangen en waarden van hun samenleving te dienen.”

Dat laatste hebben we gemerkt toen Rutte halsstarrig doorging met zijn stokpaardje: de afschaffing van de dividendbelasting. Maar ook de verdere verlaging van de winstbelasting, die ervoor in de plaats kwam, dient niet het belang van de samenleving. En wie de energiebelastingen onder de loep neemt zal schrikken van de hoge tarieven die de bevolking krijgt voorgeschoteld. Ook daar trekt de burger dus aan het kortste eind.

De Franse president Macron schijnt als gevolg van de acties door de Gele Hesjes door de knieën te zijn gegaan. De verhoging van de Franse belasting op brandstoffen per 1 januari 2019 gaat niet door. Het zou ons kabinet sieren als ze zou besluiten het Franse voorbeeld te volgen. Maar ik ben bang dat er eerst bloed aan de paal moet kleven.

De tariefsverhoging treft de minder draagkrachtigen weer het zwaarst in de portemonnee. Hetzelfde geldt voor de stijgende zorgpremies. De remedie, een Universeel Basisinkomen (UBI) om die kostenstijgingen in geld te compenseren, kan in de ogen van onze premier ook al geen genade vinden. Om Jonathan Holslag aan te halen: Mark Rutte staat in de geschiedenis een meedogenloze analyse van zijn beleid te wachten!

Joop Böhm

Amersfoort, 12 december 2018.