Economen doen ingewikkeld, anders hadden we allang een basisinkomen

Economie is niet zo moeilijk Economen doen vaak erg ingewikkeld. Daarom verpesten ze ook zoveel in de werkelijke wereld. Dat het in feite heel eenvoudig kan, en een hele gemeente even uit alle schuldenlasten geholpen kan worden, toont onderstaand voorbeeld.

Het is november in een dorpje aan de kust. Het regent en het dorpje lijkt verlaten, het is een moeilijke tijd. De inwoners zitten allemaal in de schuld, en leven op krediet. Plots verschijnt een rijke toerist ter plaatse, en stapt het enige hotel in het dorpje binnen. Hij legt een biljet van € 100,- op de balie, en gaat naar boven om een kamer uit te zoeken. De hoteleigenaar pakt de € 100,= en rent naar de slager om zijn schuld te betalen. De slager pakt de € 100,- en gaat spoorslags naar de varkensboer en betaalt zijn schuld. De varkensboer haast zich naar zijn verhuurder, en betaalt zijn huurschuld. De verhuurder rent naar de enige prostituee in het dorp, die, vanwege de crisis, haar diensten op krediet aanbiedt, en betaalt aan haar zijn schuld. De prostituee haast zich naar het hotel, en betaalt haar achterstallige kamerhuur. De hotelier legt de € 100,- terug op de balie. Op dat moment komt de toerist naar beneden, neemt de € 100,- van de balie omdat geen van de kamers hem bevalt.

Niemand heeft iets verdiend, er is niks veranderd, maar het hele dorp is weer schuldenvrij!

De wereldeconomie teruggebracht tot de basics. Moet je dààr nou jàren voor naar de universiteit?

Bron: http://www.vrijspreker.nl/wp/2010/11/economie-is-niet-zo-moeilijk/ 

Bovenstaande geldt natuurlijk ook voor een basisinkomen. Het argument dat je voor een ander een basisinkomen moet betalen gaat niet op. Uiteindelijk betaal je het zelf. Je eigen basisinkomen geef je elke maand weer uit, zodat het in de economie komt en daarvandaan weer op je eigen saldo.