Een gedachtenkronkel over criminaliteit en basisinkomen

De leiders van een criminele organisatie zijn meestal hele slimme mensen.
Hun handlangers komen meestal uit de arme wijken, gebroken gezinnen, …. de criminaliteit in, logisch toch?
Wat je dan nog niet weet is of je belandt in de gevangenis of je sterft jong.
Oplossing? Basisinkomen voor alle kinderen 18+.
Het is maar een gedachtenkronkel.

Vorige maand het trieste nieuws dat Peter R. de Vries beschoten is met het doel hem te vermoorden.
En inmiddels is overleden.
Er ging alweer een schok door Nederland. Een aanslag op een journalist. Een moord op een advocaat, een moord op een familie van een kroongetuige, liquidaties, het dumpen van drugsafval in de natuur, het ontmantelen van druglaboratoriums, het vinden van miljoenen aan cash geld, enz.

Veel burgers vragen zich af, in wat voor een land leven wij? Dit lijkt Mexico wel of Italiaanse maffia. Hoe kan dit?

Voor mij is het antwoord duidelijk…….geld! Het gaat alleen maar om geld. De criminelen gaan in deze tijd extreem ver, zelfs meedogenloos, om aan geld te komen. Veel geld. De duurste auto’s, goudenhorloges, villa’s, dagelijks champagne, dure feestjes, snelle jachten enz. Ze gaan al zover dat zelfs vermoorden corebusiness geworden is. Niet alleen de concurrentie uit de weg ruimen, maar zelfs de “lastige” elementen uit de samenleving. Een advocaat, een journalist.

Ik kan mij niet verplaatsen in het hoofd van een crimineel. Ik ben maar een buitenstaander die het nieuws volgt. Voor mij is er maar één “verklaring”……….deze mensen zijn gewetenloos. Iemand die gewetenloos is moet je levenslang opsluiten. Wat de achtergrond ook mogen zijn van deze gewetenloosheid, deze mensen zijn een gevaar voor de maatschappij.

De “leiders” van zo’n criminele organisatie zijn meestal hele slimme mensen. Misschien wel hoog begaafd? Zij doen er alles aan om zelf uit beeld te blijven. Het vuile werk is aan de handlangers, de uitvoerders.

Het “slimme” is dat hun handlangers minder slim zijn, vaak zwak begaafd, onderkant van de samenleving, geen toekomst perspectief, komende uit armoede, geen sociaal netwerk, de schoolverlaters, de diefjes, de probleem jongeren, de grote bek, enz.

Mijn gedachtenkronkel; deze handlangers komen meestal uit de arme wijken, gebroken gezinnen, alleenstaande moeders, dagelijks geldzorgen, psychische problemen, laag IQ, huiselijk geweld, drugs-drankproblemen, geen leermeester ……………en nog veel meer ellende.

Ik kom uit een groot warm gezin, 6 kinderen, vader en moeder. Stel dat mijn wiegje in een tegenovergestelde gezin zou hebben gestaan. Misschien was ik ook wel crimineel geworden?

Het hebben van geld is voor alle jeugd het belangrijkste middel van bestaan. Met geld heb je vrienden, met geld ga je naar de voetbal, met geld ga je stappen, met geld maak je sociale contacten, met geld bouw je toekomst.

Er zijn een heleboel jongeren zonder geld. Zonder opleiding. Zonder werk. En dan zegt de maatschappij; “dan moet je maar werken.” Dat is wel erg makkelijk gezegd. Als jij opgevoed bent tussen de uitkeringstrekkers, de werkelozen, de mensen met psychische problemen,…………..dan heb je in je opvoeding het moeten werken nooit geleerd. Dan zegt de maatschappij; “opleiding volgen en afmaken.” Maar wat als jij helemaal geen studiebol bent, als je niet de gave hebt om lesstof in je op te nemen?

Om tóch aan geld te komen………..de criminaliteit in, logisch toch? Wat je dan nog niet weet is of je belandt in de gevangenis of je sterft jong.

Maar ouders zijn toch verantwoordelijk voor hun kinderen? Natuurlijk, dat is de algemeen logische beredenering. Niet iedere ouder is een opvoeder. Mijn moeder, t/m 6e klas lagere school, zei altijd; “Je kunt overal een diploma voor halen, behalve voor het opvoeden van kinderen. Dat is geen tegeltjes wijsheid, dat is levenswijsheid.

Even terug naar de situatie waarin een alleenstaande moeder met bijvoorbeeld drie kinderen leeft in een achterstandswijk met een bijstandsuitkering. De oudste zoon, puber XXL, schoolverlater, regelmatig de politie aan de deur, wiet rokend en op de bank hangend.
Zoon wordt 18 jaar en moeder krijgt van het één op het andere moment tussen de € 300 en € 500 minder inkomen. ?????  Ja, want zij raakt per direct van de oudste zoon de kinderbijslag, kind gebonden budget en kind regelingen kwijt! Moeder komt zwaar in de financiële problemen, maar zoon ook. Hij is 18, dus moet nu zelf voor zijn financiën zorgen. Kleding, zakgeld, zorgverzekering, kostgeld betalen. Hij valt niet onder DUO, want hij wil/kan niet naar school.

Uit wanhoop zet moeder zoon uit huis. Ze heeft het al zolang volgehouden, alles en alles geprobeerd en nu wordt ze de financiële de afgrond in geduwd. Logisch?

Het is bekend dat het aantal dak-thuisloze jongeren in tien jaar is verdubbeld.

OPLOSSING? Basisinkomen voor alle kinderen 18+.
Ter voorkoming van criminaliteit! Natuurlijk er zijn altijd jongeren die de verkeerde kant op gaan. Maar ik denk dat veel jongeren uit financiële nood de criminaliteit in gaan. En dit zouden we misschien kunnen voorkomen?

Natuurlijk kunnen we een aantal voorwaarden koppelen aan dit basisinkomen. Maar liever niet en hou het simpel.

Het argument zal wel weer zijn; “dit gaat klauwen geld kosten.”…………of “Lekker makkelijk, gratis geld” Maar wat men vergeet is de maatschappelijke kosten en het persoonlijk drama voor deze jongeren.

Het is maar een gedachtenkronkel. Of zit er iets in?

Willem de Graaff, augustus 2021