Basisinkomen voorkomt Zorg –  dinsdag 27 september 2022 – Groningen

di 27 sep 2022, 14:30

Méér zorg- en welzijn is niet de oplossing om te komen tot gezondere en gelukkigere mensen.
Nodig is een gezamenlijke inspanning van burgers, professionals en organisaties in wijk en regio om voor eenieder de basis op orde te krijgen: bestaanszekerheid, rust, sociale verbinding en perspectief.

Terwille Groningen
Herman Colleniusstraat 18
Groningen

Datum/Tijd
Date(s) - di 27 sep 2022
14:30

0 Download event: iCal

Locatie
Terwille Groningen

Categorieën


 

Bijeenkomst in het traject ‘Bestaanszekerheid voorkomt Zorg’ op dinsdag 27 september in Groningen van 14.30-17.30 i.s.m. Terwille Verslavingszorg en de Gemeente Groningen.
Locatie Terwille, Herman Colleniusstraat 18, 9718 KT Groningen
De afgelopen maanden organiseerden we met elkaar bijeenkomsten in Doorn, Zeist, Tilburg, Nijmegen en Leiden. Goede, verbindende en zinvolle bijeenkomsten en daaruit voortvloeiende vervolggesprekken over de werkelijke invulling van de omslag naar gezondheid, over minder onnodig naar de zorgverlener, over meer zelf en samen, over de basis op orde voor mensen, over hoe dat te doen met minder personeel en tégelijk een oplopende vraag, over wat te doen met de kostentoename, over op naar een nieuwe basiszorg in samenhang in wijk en regio en het concentreren van gespecialiseerde zorg.
Méér zorg- en welzijn (de ‘zorgreflex’) is niet de oplossing om te komen tot gezondere en gelukkigere mensen. Een andere insteek, uitgangspunt wel: uitgaan van werkelijke behoeften van mensen en kritisch zijn op de gebruikelijke antwoorden en het gebruikelijke (versnipperde) aanbod. En een gezamenlijke inspanning van burgers, professionals en organisaties in wijk en regio om voor eenieder de basis op orde te krijgen: bestaanszekerheid, rust, sociale verbinding en perspectief. Alles en iedereen van A naar B. Anders blijft het voor grote groepen dweilen met de kraan open. 

Het samensmelten van zorg- en sociaal domein in wijk/regio en de inrichting van basiszorg komen in een versnelling. Gaandeweg worden de contouren van het (kabinets)beleid zichtbaar (concept IZA, WOZO, WMO-brief, kader passende zorg, programma’s staatssecretaris, coalitieakkoorden gemeenten, beleid en plannen VNG en zorgverzekeraars). Stevig in lijn met de uitdagingen en oplossingsrichtingen die we met elkaar bespraken. De weg wordt nog meer vrijgemaakt voor nieuwe invullingen.

Doe mee, praat mee, beweeg mee
Doe mee:
meld je aan voor de bijeenkomst op dinsdag 27 september in Groningen van 14.30-17.30: bijeenkomst ‘Bestaanszekerheid voorkomt zorg’ i.s.m. Terwille Verslavingszorg en de Gemeente Groningen. Locatie Terwille.
Aanmelden kan door mail te sturen naar  marc@gezondefocus.nl of ferrykoper@vdkv.nl.

Praat mee:
in de online update van het traject in oktober (uitnodiging volgt later).
Beweeg mee:
na de bijeenkomsten in Zeist, Doorn, Tilburg, Nijmegen, Leiden en Groningen (27/9 dus) nodigen we jullie uit om samen met ons een bijeenkomst ‘Bestaanszekerheid voorkomt zorg’ in de eigen regio te organiseren. Er is agendaruimte na oktober.

Marc Roosenboom, Ferry Koper