Basisinkomen voorkomt Zorg –  dinsdag 31 mei 2022 – Leiden

di 31 mei 2022, 17:30

Méér zorg- en welzijn is niet de oplossing om te komen tot gezondere en gelukkigere mensen.
Nodig is een gezamenlijke inspanning van burgers, professionals en organisaties in wijk en regio om voor eenieder de basis op orde te krijgen: bestaanszekerheid, rust, sociale verbinding en perspectief.

Gravensteen
Pieterskerkhof 6
Leiden

Datum/Tijd
Date(s) - di 31 mei 2022
17:30

0 Download event: iCal

Locatie
Gravensteen

Categorieën


Bijeenkomst in het traject ‘Basisinkomen voorkomt Zorg’ op dinsdag 31 mei in het Gravensteen te Leiden,  in partnership met de Gemeente Leiden. Eerdere bijeenkomsten met velen in land, regio en wijk hebben geleid tot voortschrijdende inzichten en oplossingen die verder worden uitgewerkt en ingezet tijdens weer een nieuwe bijeenkomst of andere activiteit. Van harte welkom in Leiden.

Méér zorg- en welzijn (de ‘zorgreflex’) is niet de oplossing om te komen tot gezondere en gelukkigere mensen. Een andere insteek, uitgangspunt wel: uitgaan van werkelijke behoeften van mensen en kritisch zijn op de gebruikelijke antwoorden en het gebruikelijke (versnipperde) aanbod. De aandacht steviger verschuiven naar ‘versterken en gezondheid’, waarin wijk, burgers, onderwijs, welzijn, zorg, werk, gemeente elkaar beter gaan vinden. En samenhangende zorg waar dat nodig is. Met ‘ruimte’ en toekomst voor de professional die meer coach dan oplosser wordt. Méér zorg- en welzijn (de ‘zorgreflex’) is niet de oplossing om te komen tot gezondere en gelukkigere mensen.  Alles en iedereen van A naar B. Anders blijft het voor grote groepen dweilen met de kraan open. Het oplopende personeelstekort en de toenemende kosten gaan ons opbreken. Maar dat zijn wellicht blessings in disguise: burning platforms die helpen om met elkaar tot nieuwe, creatieve oplossingen te komen. We begeven ons in een nieuwe fase.

  • Hoe komen we van A naar B?
  • Hoe zien concrete ‘ontwikkelpaden’ eruit? Paden die we met organisaties en professionals in wijk/regio kunnen gaan definiëren.
  • Hoe kunnen we met elkaar klein beginnen en groot eindigen?

Hier gaan we het over hebben met elkaar.

Elke Basisinkomen voorkomt zorg – bijeenkomst kent een persoonlijke column/ inleiding. De persoonlijke columns van Jack Hutten (VWS), Peter de Braal (ZN) en Karien Stronks (Amsterdam UMC) en Maria van den Muijsenbergh (Radboudumc) zijn opvraagbaar bij de organisaoren. Deze columns zijn als inleiding uitgesproken tijdens eerdere Basisinkomen voorkomt zorg -bijeenkomsten. Ook is beschikbaar de speciaal voor het traject ‘Basisinkomen voorkomt Zorg’ opgestelde column van Nico van Meeteren (Health-Holland (Topsector Life Sciences and Health, Erasmus MC).
Tijdens de bijeenkomst vormt de persoonlijke column de start voor een goed gesprek met elkaar.
Daarna onderzoeken we hoe we ‘van A naar B’ gaan komen.

Stuur een mail als je wilt komen naar ferrykoper@vdkv.nl of marc@gezondefocus.nl.
We zien je aanmelding tegemoet en graag tot 31 mei in Leiden!

Marc Roosenboom, Ferry Koper
Mede namens Enna Bongers, Marnix Kelfkens, Roos Neven, Gemeente Leiden