Flyeractie Amsterdam Help Sander over de Brug

Eric Binsbergen was bij de flyer-actie in Amsterdam om Sander Schimmelpenninck over de brug te helpen. Veel begrip voor het basisinkomen als brug, weinig kritiek.

Zondag 22 januari  plaatste de redactie  de oproep van onze voorzitter Alexander de Roo op de website van de Vereniging,  om te gaan flyeren bij de première van de voorstelling Sander en de Brug. DeLaMar theater in Amsterdam, aan de Marnixstraat, 23 januari 2023.

Wij waren er: Alexander natuurlijk, Johan Horeman, Yoram Kozer, Vivan Storlund, Eric Binsbergen en Koen Wijnen, die een video ging maken. De voorstelling begon 20:00 uur. Wij hadden via de groepsapp van het basisteam Amsterdam opgeroepen elkaar vanaf 19:00 uur bij de theateringang te treffen (Johan appte ondertussen dat hij daar al paraat stond, rond zessen, en waar wij bleven). Toen ik iets na zeven uur arriveerde waren wij compleet en begonnen met het uitreiken aan de eerste bezoekers van de flyers HELP SANDER OVER DE BRUG.

Inderdaad, dat was het motto van onze flyeractie, Sander’s voorstellen helpen, want  het niet noemen van onvoorwaardelijk basisinkomen dat ons land echt over de brug zou gaan helpen, is een vreemde omissie.

Heel jammer, gemiste kans, doodzonde. Wij hebben geprobeerd de bezoekers van de voorstelling met de flyer en onze woorden alert te maken op Sanders gemiste kans.

We hebben kunnen constateren dat onze boodschap in het algemeen met grote welwillendheid is ontvangen en aangehoord. Negatieve reacties waren uiterst zeldzaam. Er werden geen flyers op de grond gegooid.

In hoeverre ons verhaal in de zaal zelf tijdens de voorstelling door bezoekers naar voren is gebracht, bijvoorbeeld op momenten dat het publiek de gelegenheid kreeg zelf vragen te stellen, is mij onbekend.

Het bezoekerspubliek schatte ik overwegend als redelijk welvarend en goed opgeleid. Mij viel vooral op de leeftijd, zo rond de 25 – 45 jaar. Mensen in de bloei van hun leven, mannen en vrouwen gelijkelijk verdeeld. Het onderste deel van de samenleving nauwelijks aanwezig, er moest natuurlijk ook voor toegang worden betaald, net onder de € 20. Velen waren bekend met het basisinkomen idee en stonden er positief tegenover. Over de wil echte stappen en actie ons ideaal te ondernemen waren reacties regelmatig richting van ‘denk erover na’, ‘weet het nog niet helemaal’.

Een uitverkochte voorstelling voor een zaal met 600 stoelen: een prima prestatie van Sander natuurlijk. En nog een aantal -eveneens uitverkochte- voorstellingen te gaan in andere plaatsen in ons land. Ik zou zeggen: leden Vereniging Basisinkomen in die plaatsen spoed u naar de voorstelling, flyer, spreek met de bezoekers en spoor ze aan Sander te overtuigen dat zijn niet noemen van het onvoorwaardelijk basisinkomen in zijn voorstellen de echte brug naar een eerlijker en beter Nederland zal betekenen.

Enige jaloersheid naar de omvang van de belangstelling voor Sanders voorstelling in Amsterdam en de volgende steden in vergelijking met de belangstelling voor manifestaties van onze eigen Vereniging kan ik niet ontkennen.
Om 20:00 uur begon de voorstelling, onze flyers waren op en mijn tong was toe aan rust.
Wij hebben samen ter afsluiting van onze zeer geslaagde actie nog een/twee biertjes gedronken en gingen voldaan huiswaarts.

Eric Binsbergen, Amsterdam, januari 2023
Afbeelding bier van Alexa via Pixabay

Er  is op 25 januari  een vergelijkbare flyer-actie in Deventer geweest. Zie hiernaast een foto, er is ook een korte video.

Er is nog een actie voorzien op 31 januari 19-20 uur,  de Vereeniging Nijmegen (Keizer Karelplein 2D).

Doe ook mee. Meld je bij info@basisinkomen.nl