gemeenteraadsverkiezingen 21 maart soms in teken van basisinkomen

Opvallend is dat bij de gemeenteraadsverkiezingen voor het eerst een aantal kieswijzers ( experimenten met ) het basisinkomen hebben opgevoerd. De Volkskrant pikte dit op met het artikel “ Basisinkomen of werken voor je geld”. Hierin wordt het experiment met het basisinkomen in Wageningen vergeleken met de Workforce ( dwang) aanpak van Capelle een de IJssel.

Dit artikel was aanleiding voor het TV programma Hart van Nederland om een portret te maken van Pascale Plusquin voorvechtster van het basisinkomen in Zuid Limburg. Pascale was lijsttrekker voor de partij van de Dieren in Heerlen. Zij behaalde meteen twee zetels!

Partijleider van de Partij voor de Dieren Marianne Thieme laat zich steeds vaker positief uit over het basisinkomen. Op tournee in Arnhem vlak voor verkiezingen was dat ook het geval. Gevraagd of zij nu gewoon voor invoering van het basisinkomen is en of zij dat wil laten doorrekenen was haar antwoord twee keer nee. Eerst onderzoek en experimenten. En zeker niet door het CPB laten doorrekenen.

Ook GroenLinks afdelingen voerden campagne voor het basisinkomen. Opvallend is dat deze partij in alle 13 plaatsten waar zij de grootste werd zich positief had uitgelaten voor experimenten met het basisinkomen. Klik hier voor een overzicht. D66 organiseerde in Meppel ook een bijeenkomst over basisinkomen.

De PvdA in Borger-Odoorn heeft het Basisinkomen ook in het programma staan.