Geslaagde Bijeenkomst GroenLinks Amstelveen over basisinkomen

GroenLinks Amstelveen

GroenLinks Amstelveen
Verslag van Alexander de Roo, voorzitter Vereniging Basisinkomen, over de tweede bijeenkomst van GroenLinks Amstelveen over het basisinkomen:

“Er waren 40 mensen. Tweemaal zoveel als een jaar geleden in Amstelveen. Toen waren er echt voor- en tegenstanders, nu waren alle drie sprekers voor de invoering van een basisinkomen: Professor Bart Nooteboom, Petra Vlutters, gemeenteraadslid voor GroenLinks in Leeuwarden en ikzelf.

De beleidsambtenaar uit Utrecht, die ook zou spreken, mocht uiteindelijk niet komen om over het (voorlopig) niet doorgaan van het Utrechtse experiment met een regelarme bijstand te vertellen. Dat was haar verboden door haar politieke leiding …. (..).

Vorig jaar was een kleine meerderheid voor invoering van het basisinkomen en was er fanatieke tegenstand. Nu was driekwart van de aanwezigen voor, waren er eigenlijk geen principiële tegenstanders en had een kwart aarzelingen.

Als dit representatief is voor heel GroenLinks dan is er een (ruime) meerderheid voor het basisinkomen. Op het partijcongres in december 2016 stemde 47 procent voor het basisinkomen.

Het was een leuke avond. Mijn werk met de *vier modellen werd duidelijk gewaardeerd!”

[*Dit is een rekentool ontwikkelt in samenwerking met studenten van de Faculteit Economie van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Het model werkt met vier variaties van een basisinkomen: laag of hoog, wel of niet gecombineerd met een toeslag. Iedereen kan berekenen wat elke variatie voor hem of haar financieel zal betekenen. De tool komt in de loop van oktober beschikbaar voor het publiek.]

Geplaatst door Florie Barnhoorn, 23 september 2017.