Half Nederland ziet basisinkomen wel zitten.

Bij een peiling van NU.nl vindt de helft van de deelnemers dat de Nederlandse samenleving gebaat zou zijn bij het invoeren van een basisinkomen.
Hoopgevend, maar er is nog een weg te gaan om ook de andere helft te overtuigen.

Op NU.nl vind je elke dag een stelling die volgens hun redactie bij het nieuws past.
Op 6 februari was dat de stelling: “De Nederlandse samenleving zou gebaat zijn bij het invoeren van een basisinkomen.”

Screenshot peiling NU.nl 11 februari 12:09 uur

Binnen een dag werden 5.000 stemmen uitgebracht. Meer dan de helft was het eens met de stelling, op een geven moment zelfs 58 %.
In de dagen daarna kwamen er nog ruim 2.000 stemmen bij, waarbij de uitslag inmiddels 50/50 is.
Een eerste conclusie is dus dat voorstanders sneller reageren dan tegenstanders![1]

Ook kwamen er 736 reacties langs, deels ter ondersteuning en deels afwijzend, zoals te verwachten viel. Zie de uitslag op de website van NU.nl

Zie voor een eerdere peiling een in mei 2021 door I&O Research uitgevoerd onderzoek Basisinkomen: lage en midden inkomens vaker voor dan tegen. Toen was ruim een derde voor, ruim een derde tegen en ongeveer een kwart wist het niet.

Nu is er natuurlijk wel een groot kwalitatief verschil tussen een snelle peiling op internet en een grondig onderzoek door een daartoe gespecialiseerd bureau. Of zo’n, peiling enigszins representatief is, is zeer de vraag.  Het is ook onduidelijk of alle deelnemers hetzelfde onder de term basisinkomen verstaan. NU.nl heeft geen enkele uitleg daarvan gegeven![2]
Maar toch, 50 % voorstanders terwijl internet en de sociale media inmiddels vol staan met valse berichten van wappies en WEFfies[3] over basisinkomen, is nog niet zo slecht.
De vraag is natuurlijk hoe we dat percentage de komende tijd verder omhoog krijgen.

Lezing over Basisinkomen & publieke opinie

Zie ook een eerder bericht op onze website over publicaties van Tijs Laenen betreffende de publieke opinie: Basisinkomen: ook voor rijken, inactieven en migranten?
Op 8 mei geeft Tijs Laenen een lezing over Basisinkomen & publieke opinie (in verschillende landen, ook Nederland) tijdens de ledenvergadering van Basisinkomen Nederland.

Reyer Brons, februari 2023

[1] Sommige tegenstanders beweren dat basisinkomen lui maakt. Dat geldt dus in elk geval niet voor voorstanders die het wel zien zetten. Verder is die opvatting natuurlijk ook onjuist.
[2] De titel van dit bericht moet ook zeker met een korrel zout genomen worden!
[3] Voor meer achtergrond van deze bijzin zie meerdere berichten via onze pagina Basisinkomen: onvoorwaardelijkheid in plaats van controle