Het basisinkomen van € 1.500 kan betaalbaar ingevoerd worden

Voor iedereen een onvoorwaardelijk basisinkomen waar je wel van kan rondkomen? Ewout Klück komt met een aangepast voorstel en een berekening, waarbij de in komstenbelasting niet erg verhoogd hoeft te worden.

€ 1.500,- netto per maand onvoorwaardelijk voor iedereen. Zo hoog zou een basisinkomen in Nederland moeten zijn. Daarmee kan bijvoorbeeld een tweepersoonshuishouden rondkomen op alleen hun gezamenlijke basisinkomen van € 3.000,- per maand. Dit met minimale uitgaven en een huur van € 1.000,- per maand in de vrije sector.
De voordelen die dit heeft staan in het artikel website Versimpel de sociale voorzieningen met een basisinkomen van € 1.500.
Er moest alleen nog een manier worden gevonden om dit beter betaalbaar te krijgen door de staat. Die manier is inmiddels gevonden en betreft het dichtzetten van mazen in de wet en niet meer toestaan van bepaalde belastingvoordelen van bedrijven. Daarmee kan de belasting die geheven wordt op alle overige inkomsten, zonder verdere aftrekposten als hypotheekrenteaftrek en arbeidskortingen, op 55% worden gezet. Met voor iedereen een belastingvrij basisinkomen. Die 55% is een percentage dat dan altijd kan worden gebruikt, zonder dat het bij lage bedragen omlaag moet en bij hoge bedragen omhoog. 55% is een percentage waarmee het nog loont om meer te gaan werken en om meer te gaan ondernemen. Het is immers maar net hoger dan het huidige hoogste percentage van de inkomstenbelasting. De benodigde aanpassingen onderstaand op een rij. Dus van alles wat je boven op het basisinkomen verdient is 45% onvoorwaardelijk van jou.